Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Workshops

De jaarwisseling mooi vastleggen

Gepost : 2011-12-28 09:42
Om mooie foto's te kunnen maken van vuurwerk is het natuurlijk belangrijk dat u vuurwerk voorhanden heeft. In Nederland mogen we alleen op oudjaarsdag consumentenvuurwerk afsteken, dus dit is het moment bij uitstek om mooie foto's te maken. Bedenk wel dat niet alleen het vuurwerk, maar ook het maken van foto's de nodige voorbereiding nodig heeft.

Om u te helpen mooie foto's te maken van het vuurwerk rond de jaarwisseling hebben we hier tien tips neergezet voor het maken van mooie vuurwerk foto's:

Tip 1, De oriëntatie van de foto
Foto's worden tegenwoordig nog maar zelden afgedrukt en in een lijst aan de muur gehangen. Hoewel veel mensen denken dat mooie hoge potten en vuurpijlen in de portretstand moeten worden gefotografeerd, is dit eigenlijk niet meer van deze tijd. Het weergeven van vuurwerkfoto's wordt voornamelijk op de breedbeeld televisie thuis gedaan als we met de familie lekker op de bank zitten en deze TV hangt altijd horizontaal. Hou hier bij het fotograferen rekening mee en blijf dus gewoon horizontaal fotograferen.Tip 2, Brandpuntsafstand
Maakt u een foto van dichtbij of juist van veraf? De brandpuntsafstand kiezen begint al bij de keuze voor het objectief dat u op de camera zet. Wilt u vuurwerk fotograferen dat door anderen wordt afgestoken op een wat grotere afstand, dan is een objectief tussen de 24 en 105mm een prima keuze. Voor vuurwerk dat u zelf afsteekt en waar u dus niet zover vanaf staat kiest u het beste voor wat meer groothoek. Een objectief dat begint op 18mm is hier een perfecte keuze.

Tip 3, Ruis
Vuurwerk fotografie is eigenlijk precies hetzelfde als nacht fotografie. Als u een hoge ISO waarde kiest, krijgt u ruis. Ruis is het meeste zichtbaar in donkere partijen van de foto, dus wanneer u foto's maakt met veel donkere partijen, zoals de lucht en eventueel gebouwen die op de foto komen, dan doet u er goed aan op te passen met het kiezen van een hoge ISO waarde. Bovendien gaat het bij vuurwerk fotografie vaak om kleine puntjes in beeld, namelijk de vonkeltjes en sterretjes van het vuurwerk zelf. Hoge ISO ruis kan dan heel erg storend zijn.

Tip 4, ISO keuze
Hoewel dit bij sommige mensen gek in de oren klinkt, kiest u voor het fotograferen van vuurwerk het beste voor de laagst mogelijke echte ISO waarde. Bij veel camera's is dit ISO 100, maar veel Nikon camera's hebben ISO 200 als laagste waarde. Heeft u een Nikon die onder de ISO 200 nog verder naar beneden gaat naar ISO LO-1, dan kunt u gewoon op ISO 200 blijven. U haalt geen kwaliteitswinst uit het kiezen voor deze stand.


Het kan voorkomen dat de camera aangeeft dat hij niet genoeg licht binnen krijgt door het woord LO in beeld te brengen. Dit is omdat de camera een lichtmeting uitvoert over de gehele foto zonder er rekening mee te houden dat vuurwerk maar kleine delen van de foto belicht. Omdat u in manueel fotografeert maakt dit echter niets uit.

Tip 5, Belichting
Als u vuurwerk fotografeert met een korte sluitertijd, dan zal u niet zoveel moois op de foto zien. U doet er daarom goed aan uw camera in te stellen op de manuele mode (De M op de draaischijf van de meeste spiegelreflexcamera's) en juist te kiezen voor een wat langere sluitertijd. Gebruikelijke sluitertijden voor vuurwerk liggen rond de 1/8 voor snelle foto's en 2 seconden voor trage foto's. Let uiteraard bij dit soort sluitertijden heel erg op het stilhouden van de camera. U gebruikt in elk geval zeker geen flitser!

Tip 6, Stabiliteit
Als u mooie foto's wilt maken van vuurwerk gebruikt u altijd een statief. Het is met lange sluitertijden gewoon niet te doen om uit de hand te fotograferen. Let er op dat uw statief op een stevige ondergrond staat. Een houten stellage, brug of andere ondergrond die niet zo heel vast staat, wiebelt echt enorm tijdens de oudejaarsnacht. Let er ook op dat mensen kunnen schrikken van knallen en ontploffingen die dichtbij gebeuren. Ze kijken dan niet goed uit waar een statief staat waardoor u het risico loopt dat iemand tegen uw statief aanloopt. Blijf om die reden altijd bij uw statief staan, maar hou deze niet vast.Tip 7, Gebruik een afstandsbediening
Als u de camera aanraakt tijdens het maken van een foto, wiebelt de camera. Op die manier krijgt u altijd bewegingsonscherpte te zien. Zeker in die lange mooie lichtsporen die vuurpijlen afgeven is het heel hinderlijk om vreemde hoekjes te zien die bij alle streepjes hetzelfde zijn. Dit komt door beweging van de camera tijdens het maken van de foto.

Door gebruik te maken van een afstandbediening voor het ontspannen van uw camera voorkomt u dat de camera beweegt tijdens het maken van een foto. Wanneer uw camera de mogelijkheid heeft om de spiegel eerder omhoog te zetten en dan pas de foto te maken is dit helemaal perfect. Men noemt deze functie vaak de spiegel-voorontspanning en deze is te vinden op zeer veel moderne spiegelreflexcamera's. Bij sommige camera's heeft deze functie een wat vreemde naam, namelijk MUP, wat Mirror Up betekent.

Tip 8, Scherpstelling
Scherpstellen op het licht dat van vuurwerk afkomstig is, is erg onbetrouwbaar omdat de camera vaak moeite heeft met het rode licht dat van vuurwerk afkomstig is. Stel van te voren scherp op een onderwerp dat even ver bij u vandaan is, en zet de autofocus daarna uit, dan zult u hele mooie resultaten krijgen. Pas wel op dat u bij het in- en uitzoomen ook de scherpte beïnvloed. Controleer de scherpte dus altijd na een zoom beweging.

Tip 9, Diafragma gebruiken
Gebruik uw diafragma om te zorgen dat u lange belichtingen kunt gebruiken. De mooiste vuurwerk foto's maakt u in de manuele stand van uw camera waarbij u het diafragma instelt op een waarde dat de donkere delen in de foto ook echt donker blijven. U moet dus zelf experimenteren bij welk diafragma dit zo is. Als vuistregel kan ik u alvast meegeven dat het diafragma vast wel eens rond de f/8 tot f/11 zou kunnen uitkomen, maar dit kan per situatie verschillen. Let er in elk geval op dat uw foto's niet te licht worden, want dat is niet mooi.

Tip 10, Let op de windrichting
Om vuurwerk mooi te kunnen fotograferen moet u er heel erg op letten dat de wind de goeie kant op staat (en dat er wind is). Als de rook die afkomstig is van het vuurwerk uw kant op komt en niet genoeg uit elkaar waait, is de kans groot dat u het mooie vuurwerk niet kunt zien, en dus ook niet mooi kunt fotograferen.


Wanneer het windstil is, zal hoog vuurwerk alleen te zien zijn vanuit de verte en niet vanaf de plaats waar het afgestoken wordt.

Als laatste tip
Vuurwerk fotograferen is heel erg leuk om te doen en levert hele mooie resultaten op. Toch is er een klein nadeel, en dat is dat u door de zoeker kijkt en niet om u heen. Pas op voor het vuurwerk om u heen en geniet van al het moois dat u ziet.

De beste wensen voor 2012, en maak er een mooi fotografisch jaar van.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikel

Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Workshops
♦ Een kleur geven aan zwart achtergrond papier
♦ Hoeveel personen kun je fotograferen op een achtergrond van 2.75 meter?
♦ De jaarwisseling mooi vastleggen
♦ Onweer fotograferen met uw spiegelreflexcamera
♦ Werken met de Lightcraft Fader ND MkII filters
♦ Vuurwerk fotograferen tijdens de jaarwisseling
♦ Expert training: Zonsondergang fotograferen
♦ Creatief flitsen: Dubbele belichting met de flitser
♦ Uitleg Redged RTT-423 statief (bekend van de actie met Zoom.nl)
♦ Bewegingsonscherpte begrijpen
Zie ook . . .
♦ De jaarwisseling mooi vastleggen
♦ Vuurwerk fotograferen tijdens de jaarwisseling
Workshop Archief
Juli 2013,   Januari 2013,   December 2011,   September 2011,   Juni 2011,   December 2010,   Juni 2010,   Februari 2010,   Oktober 2009,   Augustus 2009,   Juni 2009,   Februari 2009,   Januari 2009,   December 2008,   November 2008,   Oktober 2008,   Augustus 2008,   Mei 2008,   Januari 2008,   November 2007,   Juni 2007,   Januari 2007,   December 2006,   Oktober 2006,   Augustus 2006,   Juli 2006,   Juni 2006,   Maart 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?