Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Workshops

Bewegingsonscherpte begrijpen

Gepost : 2009-08-13 15:00
Er bestaan vele soorten verstoringen die een foto lelijk kunnen maken, maar de meest genoemde is onscherpte. Onscherpte kan op zeer veel manieren ontstaan, maar veel mensen zijn zich nog niet zo bewust van alle oorzaken en weten daarom niet hoe ze onscherpte kunnen voorkomen.

Een van de meest gestelde vragen tijdens de trainingen die wij geven is de vraag hoe bewegingsonscherpte kan worden voorkomen. Veel mensen denken onterecht dat een beeldstabilisator in de camera of in het objectief het antwoord is op hun probleem, en komen er vervolgens achter dat dit lang niet altijd zo is. De teleurstelling is dan groot als alle foto’s die tijdens een feestje gemaakt zijn, onscherp blijken te zijn.

Om onscherpte te begrijpen, moet u eerst begrijpen hoe een foto tot stand komt. De lichtgevoelige sensor van uw camera moet precies goed belicht worden, een beetje vergelijkbaar met het vullen van een emmer water. Om voldoende licht op de sensor te krijgen moet u zorgen dat er voldoende licht door de lens heen kan komen. Door het diafragma van uw objectief te knijpen, kan er minder licht door het objectief komen en moet u dus langer belichten om de juiste hoeveelheid licht op de sensor te krijgen. Er bestaat dus een relatie tussen de opening van het diafragma en de sluitertijd (de tijd die de camera gebruikt om de foto te nemen).

Wanneer u een foto maakt met een erg geknepen diafragma (f/22 tot f/8 noemen we geknepen diafragma’s) dan komt er dus maar weinig licht door het objectief heen. Op deze manier moet de camera dus wel een langere tijd belichten en bij onvoldoende licht zal dit betekenen dat u het risico loopt dat er bewegingsonscherpte zal optreden.

Een andere oorzaak is de keuze voor een bepaald brandpuntsafstand. Veel mensen hebben de neiging om tijdens een feestje niet dichterbij te komen met de camera, maar juist in te zoomen. Door in te zoomen, maakt u de kans op een bewogen foto enorm veel groter dan wanneer u lekker in de groothoek stand blijft fotograferen. Stelt u het zich maar eens voor. In de groothoek stand is een kleine beweging door u of het onderwerp maar een kleine verplaatsing in het beeld, er zal dus niet veel onscherpte zichtbaar zijn. Wanneer u helemaal inzoomt met uw camera, zal een kleine beweging door u met de camera of door het onderwerp dat u wilt fotograferen ervoor zorgen dat bijna alle pixels in het beeld bewegen, en dat maakt dus dat u een groot gevoel van onscherpte krijgt.Beeldstabilisatie
Ten onrechte denken veel mensen dat een beeldstabilisator het antwoord is op problemen met (te) lange sluitertijden. Dit is natuurlijk wel het geval voor de bewegingen die worden veroorzaakt door het bewegen van de camera, maar dit gaat absoluut niet op voor bewegingen die worden veroorzaakt door het onderwerp zelf.

Stel u voor dat u een foto wilt maken van uw kind. U stelt uw camera in op 50mm en gebruikt diafragma f/4 (dit even allemaal als voorbeeld). Op een brandpuntsafstand van 50mm kunt u er vanuit gaan dat u uit de hand kunt fotograferen met een sluitertijd van 1/50 van een seconde. Wanneer u kiest voor een langere sluitertijd is de kans dat u beweegt met bewegingsonscherpte als gevolg, vrij groot. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat er te weinig licht is voor een sluitertijd van 1/50 seconde. We gaan nu de sluitertijd aanpassen en gaan de foto nemen op bijvoorbeeld 1/15 van een seconde. Als we dit doen zal de beeldstabilisator van de camera of het objectief ons prima helpen het beeld stil te houden, maar helaas geldt dit niet voor uw kind. Het kind blijft zich gewoon bewegen en deze beweging wordt niet gecompenseerd door welke vorm van techniek in onze camera dan ook. Met andere woorden, een beeldstabilisator zal ons in dit geval niet helpen. Vervang nu het kind voor een lezende volwassene die heel erg stil zit. U zult begrijpen dat dit totaal geen probleem zal opleveren.

Wanneer u toch een foto wilt kunnen maken van het kind, kunt u kiezen voor een hogere ISO waarde, waardoor de sluitertijd korter mag zijn, of u kunt ervoor kiezen de brandpuntsafstand korter te maken. Al u de foto gaat maken op 20mm, kunt u vermoedelijk al volstaan met een sluitertijd van 1/20 seconde. Het kind zal een kleiner deel van de foto innemen en hierdoor zal beweging van het kind minder zichtbaar zijn op de foto. Met andere woorden, u kunt door gewoon minder in te zoomen en zelf dichterbij te komen, wel de foto maken die u wilt maken. Let er echter wel op dat wanneer u overdrijft en heel erg in maximaal groothoek gaat fotograferen en heel erg dichtbij iemand komt, die persoon echt een lelijk gezicht krijgt door de vertekening.Deze tip gaat natuurlijk op voor alle typen camera’s die er zijn, dus ook als u met een compact camera of zelfs uw cameratelefoon een paar leuke foto’s wilt maken tijdens een slecht verlicht feestje, kunt u dat het beste doen in de groothoek stand van uw camera en met een zo open mogelijk diafragma.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikel

Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Workshops
♦ Een kleur geven aan zwart achtergrond papier
♦ Hoeveel personen kun je fotograferen op een achtergrond van 2.75 meter?
♦ De jaarwisseling mooi vastleggen
♦ Onweer fotograferen met uw spiegelreflexcamera
♦ Werken met de Lightcraft Fader ND MkII filters
♦ Vuurwerk fotograferen tijdens de jaarwisseling
♦ Expert training: Zonsondergang fotograferen
♦ Creatief flitsen: Dubbele belichting met de flitser
♦ Uitleg Redged RTT-423 statief (bekend van de actie met Zoom.nl)
♦ Bewegingsonscherpte begrijpen
Zie ook . . .
♦ Creatief flitsen: Dubbele belichting met de flitser
♦ Bewegingsonscherpte begrijpen
♦ 10 tips om de camera mee te nemen op reis
♦ Filters gebruiken in Photoshop CS (op verzoek)
♦ SD of SDHC, welke kaart moet ik dan hebben?
♦ Strobist fotografie uitgelegd (Foto uitdaging)
♦ Close-up filters gebruiken
♦ Helderheid en witbalans aanpassen in Photoshop
♦ Zelf een eerste fotostudio inrichten
♦ Help! Zand, stof en water
Workshop Archief
Juli 2013,   Januari 2013,   December 2011,   September 2011,   Juni 2011,   December 2010,   Juni 2010,   Februari 2010,   Oktober 2009,   Augustus 2009,   Juni 2009,   Februari 2009,   Januari 2009,   December 2008,   November 2008,   Oktober 2008,   Augustus 2008,   Mei 2008,   Januari 2008,   November 2007,   Juni 2007,   Januari 2007,   December 2006,   Oktober 2006,   Augustus 2006,   Juli 2006,   Juni 2006,   Maart 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?