Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Woordenlijst

filmscanner

Gepost : 2009-05-11 15:25
Wie vroeger veel met dia's of negatieven heeft gewerkt weet dat deze beelddragers in de loop der tijd in kwaliteit achteruitgaan. Licht dat op de negatieven of dia's komt maakt dat deze langzaam verkleuren en wanneer dia's of negatieven in de hand genomen worden lopen ze de kans op vervuilen of beschadigen. Bovendien is de kans dat u nog gezellig een avondje dia's gaat kijken steeds kleiner omdat er al bijna geen dia projector . . . lees verder.

Full Frame

Gepost : 2008-09-14 18:21
Een Full Frame sensor is een opname sensor met een zelfde afmeting als de klassieke 35 mm film (35.9 X 24 MM). . . . lees verder.

Flitsmeter

Gepost : 2008-03-05 06:47
Een apparaat dat gebruikt wordt om de belichting van een flitslamp op een object te meten. De flitsmeter kan een flitser meestal zelf bedienen en meet dan de hoeveelheid licht die er op een lichtgevoelig oppervlak van het meetapparaat valt. Om het duidelijk te maken hoeveel licht het is, gebruikt de flitsmeter meestal een notatie van het gewenste diafragma om de foto op te maken. De meter moet dan wel weten op welke ISO waarde de camera staat ing . . . lees verder.

Flitsschoen

Gepost : 2007-03-22 11:37
Een aansluiting waarop een externe flitser kan worden geschoven (of accessoires zoals een afstandsbediening of flitsadapter). Deze bevindt zich meestal op de bovenzijde van de camera. De aansluiting bestaat doorgaans uit twee metalen strips en één of meer elektrische contactpunten die de communicatie verzorgen tussen de camera en de flitser. Als er geen contactpunten aanwezig zijn, is de aansluiting uitsluitend geschikt voor accessoires. De fli . . . lees verder.

Firmware

Gepost : 2007-03-22 11:33
Software in het ROM-geheugen van de camera die de bediening van de camera regelt.
De meest recente firmware voor uw camera kunt u vinden op www.firmwarecheck.com (ook Nederlandstalig)

Op deze website vind u ook een kleine uitleg over het installeren van firmware op uw camera. . . . lees verder.

Fish-eye

Gepost : 2006-05-18 12:20
Fish-eye lenzen zijn lenzen met een kleine brandpuntafstand en een grote beeldhoek.
Als de brandpunt afstand van een fish-eye objectief maar klein genoeg is dan is het mogelijk een beeldhoek van meer dan 180 graden te behalen. Als resultaat maak je foto's met een enorm gezichtsveld met als neven effect, veel vervorming.

Effecten zoals vignettering en chromatische aberratie kunnen zichtbaar zijn aan de . . . lees verder.

FourThirds

Gepost : 2006-03-30 21:56
De FourThirds-standaard voor digitale fotografie is een gezamenlijk initiatief van Olympus en Kodak, en definieert normen op drie niveaus: mechanisch, optisch en communicatief. Uitgangspunt bij deze ontwikkeling was het optimaliseren van de prestaties van de camerabehuizing, beeldsensor en objectieven. . . . lees verder.

Firewire

Gepost : 2006-03-12 15:30
(IEEE1394) Zeer snelle verbindingspoort tussen computers en randapparatuur waarmee grote hoeveelheden informatie in korte tijd kunnen worden overgebracht. . . . lees verder.

Fotografie

Gepost : 2006-03-12 15:30
Fotografie is het met behulp van licht en ander vormen van straling vervaardigen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen. Het woord fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht. . . . lees verder.

Focus

Gepost : 2006-03-12 15:30
Focus is het Engelse woord voor scherpte. Wanneer het beeld op de ccd scherp is, is de camera in focus. Het onderwerp waarop de camera zich scherp stelt is het focuspunt en afhankelijk van het gekozen diafragma zullen de onderwerpen dichterbij en verder af onscherp zijn. . . . lees verder.


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Index
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?