Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Woordenlijst

dpi

Gepost : 2007-03-22 11:30
Dots per inch (1 inch = circa 2,54 cm). Een maatstaf voor de geometrische resolutie van een opname. Wordt vaak gebruikt bij printers. . . . lees verder.

Dioptrie

Gepost : 2007-03-22 11:29
Eenheid waarin de sterkte van lenzen wordt uitgedrukt. Bij fotografie wordt deze term gebruikt voor macrolenzen en voor correcties waarmee de zoeker wordt aangepast aan het gezichtsvermogen van de gebruiker. . . . lees verder.

DIGIC

Gepost : 2007-03-22 11:28
Afkorting van "Digital Imaging Integrated Circuit". Door Canon ontwikkelde processor die in camera's van Canon wordt gebruikt voor een interne foto-ontwikkeling. De DIGIC-signaalprocessor zorgt voor: de beeldstructuur, een automatische belichting, scherpstelling en witbalans, de signaalbewerking, de JPEG-compressie en voor het beheer van de geheugenkaart en de LCD. . . . lees verder.

DO

Gepost : 2007-03-13 18:11
Canon: Diffractieve optische elementen, een revolutionaire nieuwe optische technologie voor lenzen waarmee super-telefotolenzen kunnen worden ontwikkeld die aanmerkelijk korter en lichter zijn dan eerder mogelijk was. Betere optische prestaties worden behaald doordat chromatische aberraties en zelfs sferische aberraties worden verminderd. . . . lees verder.

DRI

Gepost : 2006-10-19 16:09
Dynamic Range Increase. Het dynamische bereik van een te nemen foto verkleinen tot het maximaal op te slaan dynamisch bereik van het gebruikte opslagmedium door middel van compressie. Dit gebeurt door meerdere foto's met een verschillende belichting over elkaar te plaatsen.

Zier hiervoor ook de workshop DRI op DSLR.nl . . . lees verder.

Diafragma

Gepost : 2006-03-12 15:30
Diafragma is de grootte van de opening waardoor het licht door de lens schijnt. Hoe groter de opening, hoe kleiner het f getal.
De uitdrukking "snelle lens" komt ook hieruit voort. Een lens met een grote lichtopening laat het namelijk toe een snellere sluitertijd te gebruiken dan een lens met een kleine lichtopening.

Het f getal is de verhouding tussen het brandpuntsafstand van de lens en de diameter van de diafragma opening. een 50 . . . lees verder.

DSLR

Gepost : 2006-03-12 15:30
Een van de betere website's over digitale fotografie met spiegelreflex camera's, maar dat is natuurlijk gekheid.

SLR staat voor Single Lens Reflex, wat betekend een camera die maar een lens heeft en het licht dat door die lens komt reflecteerd naar de zoeker. Op het moment dat de foto genomen wordt klapt de zoeker omhoog zodat het licht niet meer naar de zoeker geleid wordt, maar rechtstreeks naar de CCD of CMOS van de camera (of bij . . . lees verder.

Digitaal

Gepost : 2006-03-12 15:30
Digitaal (afkomstig van het Latijnse woord digit, dat vinger betekent) is het werken met waarden in discrete stappen, terwijl analoog werken is met waarden in een continu?nder stappen. Het beeld wordt opgemaakt uit nullen en enen. . . . lees verder.

Digiscoping

Gepost : 2006-03-12 15:30
Digiscoping is het maken van digitale foto's door een telescoop, meestal een vogelkijker. Soms kunnen digitale camera's zo op het oculair van een scoop gezet worden, maar meestal wordt het oculair vervangen door een speciaal opzet stuk waarop weer een (SLR) camera kan worden gemonteerd. Met een scoop is een vergroting van soms wel 60 tot 80x mogelijk. . . . lees verder.

Dynamisch bereik

Gepost : 2006-03-12 15:30
Het dynamische bereik is het verschil tussen de grootste en kleinste mogelijke waarde van een grootheid. In spreektaal: Geeft het donkerste donker en het lichtste licht aan dat een sensor kan opnemen. Een goed voorbeeld is de Fuji S3 camera die een verhoogd dynamische bereik heeft en daardoor in staat is meerdere lichtnuances weer te geven in bijvoorbeeld het wit van een trouwjurk. . . . lees verder.

DOF

Gepost : 2006-03-12 15:30
Depth Of Field zie hiervoor bij scherptediepte . . . lees verder.

DDL

Gepost : 2006-03-12 15:30
DDL staat voor Door De Lens en betekend precies hetzelfde als TTL (thru the lens).
DDL wordt bijvoorbeeld gebruikt om aan te duiden dat je bij een SLR camera door dezelfde lens kijkt als waardoor de foto gemaakt wordt.
Flitsers hebben vaak ook een TTL of DDL stand en dit betekend dat de hoeveelheid licht die de flitser afstraalt tijdens de flits werkelijk door de lens gemeten wordt. Indien de juiste hoeveelheid licht door de flitser gege . . . lees verder.

DPOF

Gepost : 2006-03-12 15:30
Digital Print Order Format (DPOF) is een gestandariseerde manier om op geheugenkaarten aan te geven hoeveel en welk foto's geprint moeten worden. Door deze standaard is het mogelijk je geheugenkaart of USB kabel rechtstreeks vanuit de camera in een printer te stoppen en de gewenste foto's af te drukken. . . . lees verder.

DG

Gepost : 2006-03-12 15:30
Sigma Dit zijn groot diafragma lenzen, speciaal gemaakt om zowel op volbeeld als de kleinere sensoren die in digitale camera's gebruikt worden een perfect resultaat te geven. . . . lees verder.

DC

Gepost : 2006-03-12 15:30
Sigma Deze lenzen hebben een aangepaste beeldcirkel die naadloos aansluit op het kleinere type sensor dat in digitale spiegelreflex camera's gebruikt wordt. Deze lenzen zijn daarom niet geschikt voor gebruik op volbeeld sensor camera's of 35mm film camera's . . . lees verder.

Di

Gepost : 2006-03-12 15:30
Tamron Di staat voor Digital integrated en betekend dat het optische systeem van deze lens is gemaakt om te voldoen aan de eisen digitale spiegelreflex gebruikers. Lenzen met het Di logo zijn ook geschikt voor gebruik op 35mm camera's en digitale camera's met een volbeeld sensor . . . lees verder.

Di II

Gepost : 2006-03-12 15:30
Tamron Lenzen met het Di II logo zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met het kleinere sensor oppervlak zoals de meeste digitale camera's. Deze lenzen zijn dus NIET geschikt voor gebruik op een gewone 35mm camera of op een DSLR met volbeeld sensor. . . . lees verder.


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Index
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?