Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Woordenlijst

Comprimeren

Gepost : 2007-03-22 11:26
Gegevens kunnen worden gecomprimeerd om de voor opslag benodigde geheugenruimte te verkleinen en de transmissietijden te verkorten. Bekende compressie standaarden zijn JPEG en MPEG. . . . lees verder.

CIE

Gepost : 2007-03-22 11:24
Commission Internationale de l´Eclairage. Een internationale commissie die standaarden definieert op het gebied van kleurenmetriek. Deze standaarden vormen de basis voor de kleurendefinitie in DTP-standaarden. . . . lees verder.

Croppen

Gepost : 2006-09-07 20:27

Chromatische Aberratie

Gepost : 2006-03-12 15:30
Chromatische Aberratie is een optische fout van lenzen die ontstaat doordat licht van verschillende golflengten (kleuren) door de lens niet op dezelfde manier wordt afgebogen. Wanneer Chromatische aberratie optreed worden niet alle kleuren op de foto scherp weergegeven. Dit is te zien als een verkleuring die optreed langs scherpe randen. Hoe hoger het contrast is, hoe beter dit effect te zien is.
Chromatische aberratie is het meest zichtbaar in . . . lees verder.

Copyright

Gepost : 2006-03-12 15:30
Copyright op deze website betekend dat u niets van deze website mag kopi . . . lees verder.

CCD

Gepost : 2006-03-12 15:30
(Charge_coupled Device) Lichtgevoelige chip vertaalt naar digitale informatie, die de camera vervolgens verwerkt om de afbeelding te verkrijgen. . . . lees verder.

CMOS

Gepost : 2006-03-12 15:30
(Complementary Metal Oxyde Semiconductor) Lichtgevoelige chip die steeds meer wordt gebruikt in camera's die de beste prestratie leveren. Is niettemin minder gangbaar dan CCD.
CMOS sensoren hebben de naam minder eigen ruis bijdrage te leveren dan CCD chips. Het gerenomeerde merk Canon is in de DSLR camera's volledig overgegaan tot het gebruik van CMOS chips terwijl de andere grote merken veelal nog vasthouden aan CCD.
. . . lees verder.

Compact Flash

Gepost : 2006-03-12 15:30
Een van de meest gangbare geheugenkaart soorten op de markt voor digital spiegel reflex camera's. Momenteel al verkrijgbaar in formaten tot zelfs 8 gigabyte. Bij de aanschaf van een compact flashkaart spelen een aantal factoren waar u op moet letten een rol. Om te beginnen let u natuurlijk op de capaciteit van de kaart, bijvoorbeeld 1GB. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te weten hoe snel uw camera de data naar de kaart kan wegschrijven, en . . . lees verder.

CMYK

Gepost : 2006-03-12 15:30
(Cyan, Magenta, Yellow, Black) kleurengamma die meestal wordt gebruikt voor kleurenafdruk door drukkers van drukwerk. Het CMYK kleurengamma heeft veel beperkingen ten opzichten van RGB omdat CMYK werkt d.m.v. belichting en daardoor niet alle kleuren kan weergeven.
In veel fotobewerkingsprogramma's heeft u de mogelijkheid in CMYK te werken. U ziet dan o.a. als u een kleur kiest in het pallet of deze kleur ook te maken is d.m.v. belichting. I . . . lees verder.

Contrast

Gepost : 2006-03-12 15:30
Contrast is het verschil tussen tegenstellingen, bij fotografie betekend dit tussen licht en donker of tussen twee kleuren. In analoge fotografie kon het contrast van een zwart/wit foto een factor 1000 overbruggen, dit betekend dat het lichtste licht en het donkerste donker 1000 gradaties uit elkaar liggen.
Bij digitale fotografie wordt meestal gebruik gemaakt van 8 bits per kleur (JPEG) wat resulteerd in 256 helderheidsniveaus. Geavanceerdere c . . . lees verder.

Conv

Gepost : 2006-03-12 15:30
Sigma Lenzen met het Conv logo zijn geschikt voor gebruik met een EX Teleconverter die de focale lengte van de lens vergroot terwijl de lens nog steeds beschikt over autofocus.
Hier zit een klein addertje onder het gras: Sommige lenzen van Sigma zijn wel geschikt voor het gebruik op een teleconverter maar verliezen daarbij wel hun autofocus. Een voorbeeld hiervan is de Sigma 50-500mm lens die zeer populair is. Deze lens kan bij gebruik va . . . lees verder.

Camera Obscura

Gepost : 2006-03-12 15:30
Camera Obscura is eigenlijk niets anders dan een lichtdichte doos met aan de voorkant een gaatje.
Het begin van de fotografie.
Richt je het gaatje van de Camera Obscura naar een verlicht voorwerp dan verschijnt er omgekeerd en verkleind beeld van dit voorwerp precies tegenover dat gaatje op de achterwand. . . . lees verder.

Centraalsluiter

Gepost : 2006-03-12 15:30
De naam voor een sluiter systeem waarbij de energie voor het openen en sluiten van de lamellen wordt geleverd door het bedienen van een ontspanner. . . . lees verder.


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Index
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?