Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Woordenlijst

Boom

Gepost : 2008-03-05 06:39
Een boom is een schuin geplaatste steunarm die op een statief gemonteerd zit waarop een verlichtingsset, zoals een continue lamp of een flitser, gemonteerd zit. Een boom (spreek uit Boem) stelt u in staat om boven het object een verlichtingsset op te hangen . . . lees verder.

Barndoors

Gepost : 2008-03-05 06:36
barndoors zijn de verstelbare kleppen die u kan tegenkomen op professionele verlichting zoals continue licht of flits installaties. Met Barndoors kunt u de vorm van het licht enigzins veranderen waardoor u in staat bent te spelen met de belichting.

In het Nederlands worden barndoors ook wel kleppensets genoemd. . . . lees verder.

Burst-modus

Gepost : 2007-03-22 11:23
Een andere term voor repeterende opnamen. . . . lees verder.

Bulb-modus

Gepost : 2007-03-22 11:22
Lange belichting. In de bulb-modus blijft de sluiter open net zolang als de ontspanner wordt ingedrukt. Op deze manier kunnen belichtingstijden worden gerealiseerd van enkele minuten en zelfs van enkele uren. Bij sommige modellen is de bulb-modus echter gelimiteerd tot een vast aantal minuten, ongeacht hoe lang de ontspanner wordt ingedrukt . . . lees verder.

Beeldstabilisator

Gepost : 2007-03-06 22:54
Een elektromagnetisch systeem dat beeldvervormingen als gevolg van camerabewegingen helpt voorkomen, en met name ideaal is bij een langere brandpuntsafstand. Gyrosensoren in de camera registreren de bewegingen van de camera en vervolgens zorgen door magneten opgewekte trillingen van de beeldsensor voor een compensatie van onbedoelde camerabewegingen. Aangezien de beeldsensor zich in de camera bevindt, werkt de stabilisator met alle aangesloten ob . . . lees verder.

Bestandsindeling

Gepost : 2006-09-07 20:28
Bestandsindeling is een methode waarmee informatie, zoals afbeeldingen, in digitale vorm worden opgeslagen zoals TIFF, BMP, en JPEG.

U kunt de meeste formaten zelf makkelijk herkennen aan hun achtervoegsel (het deel achter de punt).

.JPGJPEG
. . . lees verder.

Bijsnijden

Gepost : 2006-09-07 20:24
Bijsnijden is het verwijderen van delen van een foto waardoor het belangrijkste deel overblijft. . . . lees verder.

BGLOD

Gepost : 2006-06-20 04:42
Nikon: Blinking Green Led Of Death. Een probleem dat soms bij Nikon Camera's voorkomt. De camera weigert dan dienst en het enige wat nog lijkt te werken is het groene ledje aan de achterkant van de camera die aangeeft dat er schrijf of lees bewerkingen van de CF kaart plaatsvinden. Het groene ledje blijft knipperen en zal niet meer stoppen, uitzetten gaat ook niet meer.

Oplossing: Camera naar een Nikon Servicepunt of winkel brengen, dit p . . . lees verder.

Barrel Distortion

Gepost : 2006-03-12 15:30
Barrel Distortion is het tegenovergestelde van Pincushion en betekend letterlijk loop vervorming.
Als een lens in maximale groothoek staat en u ziet in de rechte lijnen van de foto dat het beeld een beetje bol staat, dan heeft u last van Barrel Distortion. In de meeste fotobewerking paketten is dit keurig te corrigeren. . . . lees verder.

Belichtingscompensatie

Gepost : 2006-03-12 15:30
Belichtingscompensatie betekend dat u als gebruiker een compensatie of correctie kunt uitvoeren op de (automatisch) ingestelde belichtingswaarden van de camera.
Stel, u fotografeerd een vogel die in een meertje zwemt terwijl de zon ook in het meertje schijnt. De camera zal de belichting dan automatisch aanpassen aan de hoeveelheid gemeten licht, wat in dit geval zal betekenen dat de foto onderbelicht is. Als u nu zelf de belichtingscompensatie h . . . lees verder.

Bracketing

Gepost : 2006-03-12 15:30
Bij gebruik van deze functie wordt een aantal foto's van een onderwerpt gemaakt vanuit hetzelfde gezichtspunt maar bij verschillende belichtingsniveaus. Afhankelijk van het onderwerp worden gewoonlijk verschillen van een halve, twee derde of een hele f-stop (+/-) gekozen. Om de verschillende niveau's in te stellen wordt gebruik gemaakt van een verlenging of verkorting van de sluitertijd of het diafragma. Sommige merken hebben ook flash bracketing . . . lees verder.

Belichting

Gepost : 2006-03-12 15:30
Belichting geeft de invloed van het licht op de sensor aan. Een combinatie van de lensopening (het diafragma), de duur van de opname (sluitertijd), en de ingestelde gevoeligheid (ISO) bepalen de belichting.

Een langere sluitertijd vergroot de belichting
Een groter diafragma (kleiner f getal) vergroot de belichting
Een hogere ISO waarde vergroot de belichting

(toegevoegd door een lezer: Op . . . lees verder.

blooming

Gepost : 2006-03-12 15:30
Als u een heldere lichtbron fotografeert, zoals direct zonlicht, kan de bron van het licht eruitzien als een felle lichtvlek met uitlopende lijnen rondom het lichtste punt. Dit verschijnsel kan zichtbaar zijn op het LCD-scherm van een digitale camera of op de foto zelf en wordt "blooming", "streaking", "smearing" of ook wel "overstraling" genoemd.

Dit verschijnsel doet zich voor als de belichting van het . . . lees verder.

Brandpuntsafstand

Gepost : 2006-03-12 15:30
Dit is de afstand in milimeters tussen de CCD-sensor en het centrum van de lens. Bij een korte brandpuntsafstand krijg je een breedhoekopname, bij een lange brandpuntsafstand krijg je een tele-effect. Bij een digitalespiegelreflex camera wordt de brandpuntsafstand meestal ook wel uitgedrukt als equivalent aan een 35-mm filmcamera.


. . . lees verder.

Beeldhoek

Gepost : 2006-03-12 15:30
Afbeeldingshoek of gezichtshoek. De hoek waaronder het objectief een greep uit de onderwerpsruimte doet. De werkelijke beeldhoek van een objectief hoeft niet per definitie de bruikbare beeldhoek te zijn. Vanuit het midden van het objectief loopt de beeldhelderheid af en ook de scherpte wordt naar de randen minder. De bruikbare beeldhoek is dan ook vaak het getal dat genoemd wordt bij fotografische lenzen, de werkelijke beeldhoek kan dus groter zi . . . lees verder.

Bajonetvatting

Gepost : 2006-03-12 15:30
Verbindingsmogelijkheid waarmee door een draaibeweging van slechts een gedeeltelijke omwenteling een vaste verbinding ontstaat. Wordt veel gebruikt als vergrendelmogelijkheid tussen camerabody en objectief. Maakt een snelle wisseling van objectieven mogelijk. . . . lees verder.

Belichtingstijdbepaling

Gepost : 2006-03-12 15:30
De handeling of overweging, die volgt op en meestal direct aansluit aan de belichtingsmeting. Aangenomen dat bij deze belichtingsmeting niet alleen de ver¬lichtingssterkte of helderheid van het onder¬werp is vastgesteld, maar tegelijkertijd de effec¬tieve filmgevoeligheid, de lichtkleur.

In de onderstaande tabel kunt u bekijken hoe een wijziging in het diafragma gevolg heeft voor de belichtingstijd en andersom.

. . . lees verder.

Blauwzweem

Gepost : 2006-03-12 15:30
De meest voorkomende vorm van kleurzweem. Dit komt vooral voor wanneer bij een wolkenloze hemel kleuropnamen in de schaduw worden gemaakt. In dat geval fungeert de blauwe hemel als belangrijkste lichtbron. Ook bij sneeuwfoto's en opnamen in de bergen komt blauwzweem vrij regelmatig voor.

Calibreer de DSLR camera door handmatig de witbalans in te stellen om dit te voorkomen. . . . lees verder.

Blow-Up

Gepost : 2006-03-12 15:30
Een blow-up is een vergroting van meer dan 100%. Bijvoorbeeld wanneer een afbeelding van 640 pixels in de breedte wordt uitvergroot tot een afbeelding van 1024 pixels in de breedte spreekt met van een blow-up. (Zie ook interpolatie, dit is de meestgebruikte manier om een digitale afbeelding te vergroten) . . . lees verder.


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Index
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?