Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Woordenlijst

AIAF

Gepost : 2008-01-23 21:29
Artificial Intelligence Auto Focus: Een instelling waarbij de camera zelf detecteert of het te fotograferen onderwerp stil staat of beweegt. Indien het systeem meet dat het onderwerp beweegt schakelt de camera over van Enkelvoudige AF op Continue AF.

Deze instelling is handig voor mensen die graag alles op de automaat hebben staan. Indien u zelf controle wilt houden op de manier van scherpstellen, kunt u beter de AIAF uitzetten. . . . lees verder.

APS-C

Gepost : 2007-08-20 23:11
Advanced Photo System type-C
Een APS-C formaat sensor in een digitale camera heeft een kleinere afmeting dan het belichte negatiefoppervlak van klassieke 35 mm films. De maten van het lichtgevoelige vlak van een 35 mm film zijn 35.9 bij 24. Bij een APS-C is de sensor gemiddeld een derde kleiner. . . . lees verder.

Aliasing

Gepost : 2007-03-22 11:19
Kromme lijnen aan de diagonale zijden van voorwerpen. Dit effect kan optreden omdat alle afbeeldingen bestaan uit afzonderlijke pixels. Anti-aliasing vermindert dit hinderlijke effect door de contrastwaarden van naburige pixels opnieuw te meten en op elkaar af te stemmen. . . . lees verder.

Aperture Priority

Gepost : 2006-03-12 15:30
In de stand aperture priority bepaald de gebruiker zelf welk diafragma de camera moet gebruiken bij het maken van een foto.
Omdat u met het diafragma ook de scherptediepte bepaald, kunt u dus in deze stand zelf bepalen welk deel van de foto scherp wordt. Deze stand is dan ook uitermate geschikt voor portret fotografie.

In het Nedelands zouden we deze instelling Diafragma voorkeuze noemen. . . . lees verder.

APO

Gepost : 2006-03-12 15:30
APO staat voor Apochromatische correctie, dit is een correctie van Chromatische Aberratie in objectieven (met name bij lenzen met lange brandpuntsafstanden). Een echt APO objectief is gecorrigeerd op de drie kleuren rood, blauw en groen, maar vaak worden ten onrechte ook objectieven die maar op 2 kleuren zijn gecorrigeerd, APO objectieven genoemd.
Zie ook bij Chromatische Aberratie . . . lees verder.

ASA

Gepost : 2006-03-12 15:30
ASA is de afkorting die staat voor American Standards Association. het is een afspraak over een getal die de belichtingssnelheid van een film aangeeft. Een stop meer gevoeligheid betekend een verdubbeling van het ASA getal.
ASA is een term die tegenwoordig niet meer gebruikt wordt omdat het is vervangen door de ISO norm. . . . lees verder.

Artefact

Gepost : 2006-03-12 15:30
Een artefact is een geestbeeld dat oorspronkelijk niet in het onderwerp aanwezig was, maar dat er als gevolg van het lensgebruik of gebruikte elektronica is gekomen.
Denk hierbij aan diafragmavlekken (lens flairs) en diffractiesterren. Ook beeldruis of dode pixels mogen bij digitale camera's artefacten worden genoemd.
Verder bestaat er ook nog de zogenaamde compressie artefact, die wordt veroorzaakt door compressie naar bijvoorbeeld JPEG foto's . . . lees verder.

Afdruk formaat

Gepost : 2006-03-12 15:30
Afdruk formaat is het formaat waarop je een foto kunt afdrukken op een printer of d.m.v. belichting. Het is niet zo dat een foto uit een digitaal toestel altijd op hetzelfde formaat wordt afgedrukt. Dit komt omdat we zelf de controle hebben uit hoeveel puntjes een lijntje van een inch lang mag bestaan. Dit lijntje kunnen we opbouwen uit 300 puntjes (dan is het een heel scherp lijntje) of uit bijvoorbeeld 92 puntjes (en dan is het een stuk minder . . . lees verder.

A/D converter

Gepost : 2006-03-12 15:30
Met een A/D converter (Analoog-Digitaal-Omzetter) wordt het analoge signaal dat wordt uitgezonden doord de beeldsensor omgezet in een digitaal signaal.
De Analoog Digitaal conversie vindt plaats op het punt na de versterking van het signaal. Dus een signaal afkomstig van een CCD of CMOS chip wordt eerst versterkt tot een overeenkomstige ISO waarde (hoe hoger het ISO getal, hoe hoger de versterkingsfactor) en daarna omgezet in een digitaal signaa . . . lees verder.

Asferisch Oppervlak

Gepost : 2006-03-12 15:30
Een lensoppervlak dat meer dan één krommingsstraal voor verschillende kleuren licht heeft. De asferische elementen corrigeren het grote aantal lensafwijkingen dat vaak per lichtkleur voorkomt bij eenvoudige lensontwerpen (lees goedkope lenzen). . . . lees verder.

APO

Gepost : 2006-03-12 15:30
Sigma Een APO lens is opgebouwd met gebruikmaking van SLD (Special Low Dispersation) glas, wat betekend dat deze lens minder chromatische aberratie (kleurverschuiving) heeft dan een niet gecorigeerde lens. . . . lees verder.

ASP

Gepost : 2006-03-12 15:30
Nikon Asferische lenzen zijn lenzen die praktisch het probleem van coma en ander types lensaberratie elimineren. Ze zijn vooral bruikbaar bij de correctie van de vertekening bij groothoeklenzen.

Sigma Asferische lenzen geven meer vrijheid in het ontwerp van de lens waardoor deze compacter kan worden gemaakt, vaak ook met minder componenten dan bij EX lenzen het geval zou zijn. . . . lees verder.

Afdruksnelheid

Gepost : 2006-03-12 15:30
De Afdruksnelheid is de tijd die de camera nodig heeft vanaf het moment dat u de ontspanknop indrukt. . . . lees verder.

Accessoireschoentje

Gepost : 2006-03-12 15:30
Cameraschoentje
Bij veel moderne camera's wordt dit ook wel de hotshoe genoemd, maar dan is er ook sprake van werkelijke communicatie tussen de aangesloten accessoire en de camera. . . . lees verder.

Adapter

Gepost : 2006-03-12 15:30
Hulpmiddel dat er voor zorgt dat twee apparaten of onderdelen die eigenlijk niet op elkaar passen toch op elkaar pas gemaakt worden. . . . lees verder.

Actiniteit

Gepost : 2006-03-12 15:30
Maat voor de fotografische werkzaamheid van een bepaalde straling op een lichtgevoelig materiaal. Een fotografische emulsie of sensor is voor straling van verschillende golflengten niet altijd even gevoelig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gevoeligheid voor infrarood licht dat vaak door speciale filters wordt tegengegaan. . . . lees verder.

Adapterring

Gepost : 2006-03-12 15:30
Aanpassingsring die er voor zorgt dat verwisselbare objectieven ook geschikt te maken voor camera's waarvoor ze eigenlijk niet geschikt zijn. De meest voorkomende adapterring is die van de oorspronkelijke camera mount naar het zeer veel voorkomende Praktica draad. . . . lees verder.

Afbeeldingsmaatstaf

Gepost : 2006-03-12 15:30
de verhouding van een liniaire afmeting van het beeld tot de overeenkomstige afmeting van het object. Bijvoorbeeld de verhouding van beeldhoogte en voorwerpshoogte. al naar de afbeeldingsmaatstaf groter, gelijk of kleiner dan 1 is spreekt met van vergroting, ware grootte of verkleining. . . . lees verder.

Amateurfotografie

Gepost : 2006-03-12 15:30
Een vorm van fotografie die uit liefhebberij en/of hobby bedreven wordt zonder winstoogmerk. Veel fotografische stromingen zijn uit het amateurisme ontstaan doordat de amateur zich niet hoeft te houden aan door opdrachtgevers opgelegde normen. . . . lees verder.

Anaglyfen

Gepost : 2006-03-12 15:30
Afbeeldingen die zijn opgebouwd uit afdrukken in twee complementaire kleuren die over elkaar heen gedrukt zijn en die een stereoscopisch beeld geven wanneer je ze bekijkt door een bril die eveneens is voorzien van glazen in dezelfde complementaire kleuren.

Anaglyfische afbeeldingen worden ook vaak diepte afbeeldingen of 3D afbeeldingen genoemd. . . . lees verder.


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Index
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?