Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Review
Van Pentax kregen wij de mogelijkheid om een weekend lang de Pentax K-5 te testen. De K-5 is een redelijk compacte spiegelreflexcamera met een aantal zeer bijzondere eigenschappen waardoor deze camera duidelijk aan de top staat in het Pentax spiegelreflex segment. De K-5 kan overigens veel meer dan alleen fotograferen, het is ook een prachtige videocamera.

Het eerste wat opvalt als ik de Pentax K-5 in mijn handen neem is dat deze camera wel heel erg lijkt op de bekende Pentax K-7 die in Oktober 2009 op de markt kwam, maar de schijn bedriegt want er zijn aardig wat verschillen met die camera.De Pentax K-5 heeft een nieuwe CMOS sensor gekregen die kan fotograferen met een resolutie van 16.3 megapixels en die ook nog eens een stuk lichtgevoeliger is. Met een maximaal ISO bereik van ISO 51200 is deze camera een van de meest lichtsterke APS-C camera's van het moment. Pentax heeft de camera ook nog eens een stukje sneller gemaakt om mee te kunnen komen met de concurrentie. De Pentax K-5 kan met 7 beelden per seconden echt elke uitdaging aan, of dit nu een sportwedstrijd betreft of een studio shoot, alles is mogelijk.


In de Beverwijkse Bazar is nooit zoveel licht. ISO 3200 is hier het antwoord.

Mocht u in een situatie terecht komen waar alleen fotografie niet genoeg is, dan is het met de K-5 mogelijk in Full-HD te filmen en dat is een behoorlijke verbetering tegenover de voorganger van de K-5 want de K-7 kon ook filmen maar gebruikte hiervoor een heel apart formaat dat zich niet lekker liet combineren met beelden van andere camera's. De montage van de K-7 beelden was nooit zo gemakkelijk maar dat is met de K-5 dus opgelost want deze beelden zijn gewoon te monteren in de meest gangbare videomontage software.Net als in het kleine broertje, de Pentax K-r, heeft Pentax voor de K-5 gekozen voor het gebruik van de nieuwe SAFOX IX autofocus sensor. Deze 11 punten AF sensor maakt de camera snel en betrouwbaar als het om scherpstelling gaat. Wanneer de foto's eenmaal gemaakt zijn neemt een PRIME II beeldverwerkende chip het werk over om zo snel mogelijk de data te verwerken en op te slaan op de geheugenkaart. Het is overigens erg opvallend dat de PRIME II chip nog steeds toereikend is als het gaat om de beeldverwerking want deze chip is alweer een tijdje in gebruik, meer kennelijk zo ruim bemeten en snel dat deze nog steeds prima zijn mannetje kan staan, zelfs bij video in 1080P/25 fps (hoge kwaliteit Full-HD)De prestaties
We hadden de camera maar kort te leen, maar uiteraard konden we wel een paar leuke foto's maken en zo kwamen we al wel wat te weten over de beeldkwaliteit van de K-5, die we erg goed vinden. We hebben een paar afdrukken gemaakt van foto's die gemaakt zijn op hoge ISO waarden zoals ISO 3200 en dat zag er in print allemaal prima uit. Uiteraard zie je wel wat ruis op het beeldscherm van een computer bij een 100% vergroting, maar op een afdruk is dit nagenoeg niet zichtbaar en kun je dus goed werken met deze camera. De hele hoge ISO waarden, zoals ISO 51200, hebben we niet getest. Dit gaan we zeker wel doen als we de camera iets langer mogen lenen, wat later dit jaar in de planning staat.


Veel contrast, zoals in deze etalage, is ook geen probleem voor de K-5

Tijdens het gebruik is goed te merken dat de autofocus punten verder uit elkaar liggen dan bij eerdere modellen. De camera reageert nu beter op onderwerpen die zich verspreid door het beeld bevinden en kan hierdoor het scherpstelpunt en de daarbij behorende scherptediepte beter berekenen.

Hoge ISO ruis
Elke camera heeft last van ruis op hogere ISO waarden. Op het moment dat er in JPG wordt gewerkt kun je er echter voor kiezen een hoge ISO ruisreductie toe te passen zodat de ruis zo goed als mogelijk wordt weggepoetst uit het foto bestand. De meeste camera's stellen de gebruiker in staat om de hoge ISO ruisreductie aan- of uit te zetten en bij sommige iets betere modellen mag je zelfs opgeven vanaf welke ISO waarde de ruisreductie gaat werken, maar bij de Pentax K-5 gaan ze zelfs een stap verder. Bij deze camera mag je als gebruiker per ISO waarde instellen of, en zo ja, hoeveel ruisreductie er wordt toegepast op het foto bestand. Met andere woorden, je kunt zelf opgeven in hoeverre de ruis wordt onderdrukt en daarmee in hoeverre het detail verloren gaat doordat de ruisonderdrukking zijn werk doet. Deze functie is volgens mij uniek werkt zeer prettig.


Annet test een andere camera. Heerlijk die samenwerking :-)Gebruik onder alle omstandigheden
De Pentax K-5 heeft een weerbestendige behuizing waarbij alle bediening elementen zijn voorzien van speciale seals om te voorkomen dat er water of stof doorheen kan komen. Bij het gebruik van de juiste (eveneens weerbestendige) objectieven betekend dit dat u deze camera rustig kunt blijven gebruiken als er een flinke regenbui naar beneden valt. U hoeft zich dan om uw camera geen zorgen te maken, deze kan de regen gewoon doorstaan.Algehele indruk van de Pentax K-5
Zo op het eerste gezicht lijkt de Pentax K-5 ons een hele prettige camera om mee te werken. De camera is uiteraard weer compatibel met alle eerder uitgekomen objectieven van Pentax, inclusief objectieven voor 67 en 645 camera's (middels een adapter). Het filmen gebeurt met deze camera nu gelukkig ook in een standaard norm, zodat monteren van de videobeelden geen problemen meer op zal leveren. Al met al een knap staaltje techniek en een duidelijke verbetering van de K-7 die alweer een jaartje bestaat.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelUw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 3 + 4 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Reviews
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Zie ook . . .
♦ Sony RX100M3 Hands-on Review.
♦ Boekbespreking Zwart- witfotografie door Eduard de Kam
♦ Sigma DP1 Merrill review
♦ Dubbeltest Godox PB820 batterij en Rogue 3-in-1 honeycomb grid (incl Video)
♦ Getest: HabbyCam SD Camera Brace, het voordelige alternatief
♦ Strobist fotografie filters van Halcyon getest
♦ Gebruikerstest Pentax K-5 (incl video van de menu structuur)
♦ Sony Alpha 580 review (inclusief Video)
♦ Sony NEX-VG10E videocamera getest
♦ Concerten fotograferen met de Ricoh GXR + P10 lens module
Review Archief
Augustus 2014,   April 2014,   Oktober 2012,   Mei 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?