Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Nieuws
Groot nieuws bij Canon vandaag. De oude 1D serie wordt namelijk in zijn geheel vervangen door een nieuwe camera, de Canon EOS 1D X. In het kort: met 18,1 megapixels is dit de snelste Canon camera ooit, in alle opzichten.

De Canon EOS 1D X is het nieuwe paradepaardje van Canon, geheel gericht op de professionele fotograaf die een werkpaard wil. De camera is voorzien van een fullframe sensor met 18,1 megapixels en is voorzien van zoveel nieuwe technieken dat de camera qua specificaties echt de gehele markt achter zich laat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze camera niet alleen de EOS 1D mark IV vervangt, maar ook nog eens de EOS 1Ds mark III. Reden voor Canon om een feestje te vieren.

Met de EOS 1D X wil Canon een nieuwe lat neerleggen voor professionele fotografie. Dit doet Canon onder meer door de camera enorm lichtgevoelig te maken. Standaard heeft de camera een ISO bereik van ISO 100 tot ISO 51200, maar voor speciale doeleinden is dit bereik uit te breiden tot ISO 50 aan de lage kant en ISO 204800 in de hoge kant. Dat is één hele stop lichtgevoeliger dan de beste camera's tot nu toe konden bereiken maar tevens is het de vraag in hoeverre deze enorme lichtgevoeligheid ook bruikbaar is. In het verleden zagen we namelijk camera's die tot ISO 102400 konden komen maar ook deze ISO waarde was niet te gebruiken. In de regel moet je toch een paar stops onder deze waarde blijven als je bestanden van hoge kwaliteit wilt kunnen schieten.Om de hoge lichtgevoeligheid te kunnen halen heeft Canon de Digic processoren weer verder verbeterd waardoor nu de Digic 5+ processor is ontstaan. Om de camera vervolgens zijn enorme snelheid te geven heeft Canon niet één, maar twee van deze processoren in de camera ondergebracht. De Digic 5+ processoren zorgen voor het snel renderen van de data die van de beeldsensor komt waardoor in hoge snelheid kan worden gefotografeerd.

Over snelheid gesproken, de EOS 1D X kan tot 14 beelden per seconden fotograferen maar dan moet de gebruiker er genoegen mee nemen dat de spiegel opgeklapt blijft. Wil de gebruiker de spiegel wel gewoon gebruiken om door de zoeker te kunnen kijken dan moet de camera iets in snelheid inleveren tot 12 beelden per seconden. Dit is tot nu toe de hoogste snelheid die ooit is gehaald met een camera die een spiegel gebruikt en uiteraard zeer bruikbaar voor het vastleggen van bijvoorbeeld sport.Qua scherpstelling is de camera volledig vernieuwd. De 1D X voorziet in 61 scherpstelpunten waarvan er 41 van het type kruissensor zijn. Helemaal nieuw is het gebruik van dual kruissensoren, hiervan heeft de camera er 5 en dit zorgt er zelfs onder de meest erbarmelijke lichtomstandigheden voor dat de camera blijft scherpstellen. Om de scherpstelling te helpen is de camera naast de standaard AF functies ook nog eens voorzien van een RGB sensor die gekoppeld is aan het scherpstel systeem. Deze RGB sensor is voorzien van een eigen Digic 4 processor om geheel onafhankelijk van het scherpstelsysteem te kunnen werken en zaken als gezichtsherkenning en kleurendetectie voor het volgen van objecten uit te voeren. Het samenspel tussen het scherpstelsysteem en de RGB sensor zorgt ervoor dat bijvoorbeeld sporters op een sportveld perfect scherp in beeld kunnen blijven zelfs al rennen er andere sporters voor- en achterlangs.

Groot nieuws voor Videofilmers
De Canon EOS 1D X is ook voor videofilmers de camera die in alle behoeften voorziet. De camera kan opnemen in 1920x1080p (Full-HD) in verschillende framerates tot maximaal 30 beelden per seconden. Alle belangrijke instellingen zijn manueel in te stellen. Van de framerate tot het diafragma of het niveau van de microfoon. Canon heeft wat dit betreft goed geluisterd naar de wensen van professionals die hun camera's gebruiken voor het filmen en ondertussen duidelijk met een schuin oog gekeken naar de Magic Lantern software die nu veel gebruikt wordt op de EOS 5DmkII en de 7D camera's. De camera is nu ook in staat om langere scènes te filmen want de 4GB grens kan worden doorbroken. Dit wordt gedaan door automatisch een nieuw bestand te beginnen wanneer het bestand groter wordt dan 4GB. Deze bestanden kunnen later in de nabewerking naadloos aan elkaar worden gezet zonder dat hier iets van te merken is in de video.Het beeldscherm aan de achterkant van de camera is een 3.2 inch model (8.11cm) wat net weer even groter is dan de beeldschermpjes van de 5DmkII en de 7D. Dit is natuurlijk erg mooi omdat de duidelijkheid van het beeldscherm hierdoor groter is, maar het is slecht nieuws voor mensen die al accessoires hebben om het beeldscherm te gebruiken als zoeker. Gebruikers van viewers zoals die van merken als Cambo en Zacuto zullen dus nieuwe loupes moeten aanschaffen om deze te gebruiken op de EOS 1D X.

Tijdcode registratie in de camera
Voor cameramensen die werken met multicamera regie zal de toevoeging van SMPTE tijdcode een enorm pluspunt zijn. De camera kan de tijdcode gebruiken in de normale record run mode, maar ook in de free run mode. In de record run mode loopt de teller van de tijdcode alleen wanneer de camera in opname staat, zodat er een opeenvolgende tijdcode bij het videobestand wordt geschreven terwijl in de Free run mode de tijdcode start vanaf het moment dat de camera zegt dat de tijdcode mag beginnen te lopen en vanaf dat moment gewoon doorgaat met lopen. Als de opname gestopt wordt zal de tijdcode dus gewoon doorlopen. Dit heeft als voordeel dat de clips die los van elkaar worden opgenomen precies op het goede moment in de tijdlijn gezet worden bij de montage. De gebruiker heeft bovendien ook de mogelijkheid om de tijdcode te laten beginnen op een zelf ingestelde tijd. Zo is het bij reportages gebruikelijk om d.m.v. de tijdcode aan te geven welke tape of geheugenkaart er wordt gebruikt. Als de tijdcode op de geheugenkaart begint met 01:00:00:00 staat dit voor geheugenkaart nummer 1 en de volgende geheugenkaart wordt de tijdcode door de gebruiker ingesteld op 02:00:00:00. Tijdens het inlezen van de geheugenkaarten is dan meteen duidelijk in welke volgorde de bestanden op de geheugenkaart moeten worden gezet. Een ander voordeel van het gebruik van de tijdcode functie is dat een vreemde editor onmiddelijk kan zien welke instellingen er in de camera zijn gebruikt. Als een tijdcode loopt tot 23 frames en dan weer begint bij 00 is er gebruik gemaakt van een framerate van 24 beelden per seconden. Loopt de tijdcode tot 24 en start hij dan weer bij 00, dan filmde de gebruiker in de PAL norm bij 25 beelden per seconde en loopt de tijdcode tot 29 om daarna weer bij 00 te beginnen, dan werd de NTSC norm met 30 beelden per seconden gebruikt. De tijdcode geeft dus erg veel bruikbare informatie van de filmer door aan de persoon die moet monteren.

Wanneer de HDMI aansluiting gebruikt wordt om het videobeeld naar buiten te voeren zal er ten alle tijden gewerkt kunnen worden met de volle resolutie. Bij eerdere Canon camera's was tijdens live-view de resolutie vaak lager (SD) waardoor bij sommige monitoren het beeld ook kleiner werd weergegeven. Deze camera behoudt dus ten alle tijden de Full-HD resolutie ongeacht of u beelden terugkijkt of juist aan het filmen bent.

De Highlights op een rij:
- 18.1 megapixels
- 12 beelden per seconden met spiegel en 14 beelden per seconden zonder spiegel
- ISO 100 tot ISO 51200 (uitbreidbaar 50 - 204800)
- 61 punten Autofocus systeem (5x dubbele kruissensor)
- Dubbele Digic 5+ processor voor de beeldverwerking
- 100.000 pixel RGB sensor voor AE meting en focus assist met eigen Digic 4 processor
- Full-HD filmen met manuele instellingen
- Clearview TFT LCD 3.2 inch met 1040.000 pixels
- Ethernet aansluiting

Los van de camera heeft Canon vandaag ook een nieuwe WiFi module aangekondigd, speciaal voor de EOS 1D X. Met deze WiFi module is het mogelijk de camera op afstand te bedienen en de beelden meteen te zien op een gepaarde computer.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
Berend Eissens (2281 dagen geleden.)
@Anoniem (wie noemt zijn kind nou zo). Er zijn leuke waterpasjes te koop die je in je flitschoen kunt zetten. Ook heeft menig statief een klein ingebouwd waterpasje. Voor de rest heeft een beetje geoefend fotograaf echt geen waterpas nodig om rechte horizons te krijgen bij het fotograferen vanuit de hand. Trouwens mijn Nikon D300s heeft er één en die gebruik ik nooit :D

Anoniem (2281 dagen geleden.)
@Brian ook voor Nikon zou dat mooi zijn om de waterpas gegevens in te bouwen in hun toestellen. Dit is trouwens nu de eerste Canon sinds mijn 30D die eigenlijke wel een beetje voldoet aan mijn eisen voor een opvolger, op 1 punt na. De prijs. Maar mijn gerief verkopen en dan een Nikon D3s te kopen is ook wel kostbaar. Maar weet iemand of hier andere splitscreens voor komen?

Walther Vlaanderen (2285 dagen geleden.)
Ja hij is te duur. Net als de tegenhanger bij Nikon. Hoewel ik blijf beweren dat de 5 D geen professionele camera is zeker niet als je hem dagelijks gebruikt. Daar is hij gewoon niet solide genoeg voor. Maar daar is de prijs ook naar.

Brian (2285 dagen geleden.)
@Walther: Kan ik inkomen al moet ik zeggen dat we de 1Ds mark III nog maar heel zelden verkopen omdat de 5DmkII natuurlijk al voorziet in een enorme hoeveelheid pixels. Sinds de introductie van die camera is de verkoop van de 1Ds serie enorm ingezakt.

Walther Vlaanderen (2285 dagen geleden.)
Toch is het wel merkwaardig dat als deze camera de 1 Ds ook vervangt dat ze het aantal Mp verminderen. In de studio is wat armslag wel prettig.

Brian (2286 dagen geleden.)
@Anoniem: Whahaha, laten ze het bij Nikon maar niet horen. Nee hoor, ik ben Nikon fotograaf in hart en nieren maar als oprichter van deze website en pro camera leverancier hoor je nog wel eens iets voordat het officieel is.

Anoniem (2286 dagen geleden.)
En nu maar wachten op de prijs. @Brian ben jij van Canon? Laat ze is de gegevens die de elektronische waterpas registreert in de EXIF zetten. Dit maakt een foto rechtzetten naderhand heel veel makkelijker.

Berend Eissens (2286 dagen geleden.)
Erg mooi en wat een specificaties zeg. Maar ik blijf Nikon trouw. Groet Lemvig, DK

Brian Dragtstra (2286 dagen geleden.)
Whahaha Walter... Zie je nou dat ik van de week gelijk had toen ik zei dat er wat moois aan het aankomen was. Kon/mocht er toen nog niets over zeggen :-)

Walther Vlaanderen (2286 dagen geleden.)
Te koop een 1 D Mrk III Hoera

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 10 + 3 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Laatste Nieuws
♦ Nieuw bestandsformaat zou binnenkort wel eens JPG kunnen vervangen.
♦ Redged statieven op de Photokina 2014
♦ Benro System Go statieven op de Photokina 2014
♦ Benro Video statieven op de Photokina 2014
♦ Beschermende filters van VU filters op de Photokina 2014
♦  introductie op de Photokina 2014
♦ Perfectly Clear, de één knop oplossing voor portret fotografen
♦ IC12 LED Lightcube flitser en videolamp in één, en nog portable ook
♦ Profoto Nikon B1 TTL controller
♦ Xelfie remote control voor smartphones en dSLR camera's
Zie ook . . .
♦ Xelfie remote control voor smartphones en dSLR camera's
♦ Sony alle introducties op de Photokina 2014
♦ Sony QX-1 camera hands-on op de Photokina 2014
♦ Samsung NX1 Hands-on op de Photokina 2014
♦ Canon 7DmkII introductie op de Photokina 2014
♦ Canon G7X introductie op de Photokina 2014
♦ Pentax K-S1 op de Photokina 2014
♦ Pentax QS-1 op de Photokina 2014
♦ Samsung NX1 uitgelegd
♦ Panasonic DMC-LX100 compact camera introductie Photokina 2014Nieuws TOP 10
Nieuws Archief
December 2014,   Oktober 2014,   September 2014,   Juli 2014,   Maart 2014,   November 2013,   Augustus 2013,   Juli 2013,   Juni 2013,   Maart 2013,   Februari 2013,   Januari 2013,   November 2012,   September 2012,   Augustus 2012,   Juni 2012,   Mei 2012,   April 2012,   Maart 2012,   Februari 2012,   Januari 2012,   November 2011,   Oktober 2011,   September 2011,   Augustus 2011,   Juli 2011,   Juni 2011,   Mei 2011,   April 2011,   Februari 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   Oktober 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Juni 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Februari 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Februari 2009,   Januari 2009,   December 2008,   November 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Juni 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   Oktober 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,   Maart 2007,   Februari 2007,   Januari 2007,   December 2006,   November 2006,   Oktober 2006,   September 2006,   Augustus 2006,   Juli 2006,   Juni 2006,   Mei 2006,   April 2006,   Maart 2006,  Reacties op artikelen
Karel Weijland (82 dagen geleden.)
Geachte lezer,Vraag, mogelijk heeft u een oplossing. Mijn probleem met de Canon 7D, (1e type) j.l, Hardloopwedstrijd gefotografeerd, alles te bekijken op de Camera, thuis de kaart uitgelezen op de laptop, en tot mijn verbazing zijn er foto's gedeeltelijk of helemaal afgedekt door een kleurvlak, hetzij Rood,Blauw,Roze,enz. Alles is in RAW gefotografeerd in de High Speed stand (TV) ISO:800, Sluitertijd 1/1000. De kaart SanDisk Extreem PRO 32GB, 160 MB/s.Kaart geeft error in Camera en Reader. Help


Frank (356 dagen geleden.)
zo dus: http://erooups.com/img/img2/20090819/erotic/12/alison_ angel_10.jpg


Frank Teelen (456 dagen geleden.)
jammer dat hij hier wat donkerder is


Frank Teelen (460 dagen geleden.)
HDR???


Frank Teelen (460 dagen geleden.)
HDR???


Dominic van Corstanje (493 dagen geleden.)
Ik heb een foto gemaakt met mijn sony a55 dslr met sluiter 1/4000 iso 3200 en f20 in fine formaat. Als ik deze op mijn camera bekijk is er niets aan de hand, maar als ik hem op mijn computer zet, dan zie ik ineens maar 1 streep van heel de foto en de rest van de foto is wit. Dit is een best belangrijke foto, hoe krijg ik dit goed?


Adam (517 dagen geleden.)
van mijn Dimage z1 Konica Minolta camera is de flitter defect, kan het gerepareerd worden.


Bob Richelle (572 dagen geleden.)
O.K. stuff, erg handig voor uitleg bij studiofoto's


foto Klaas (600 dagen geleden.)
Heb naast de Nikon D200 en de S9900 nu ook de D700. Ben zeer tevreden over het gebruikers gemak. Ben verder lid geworden van de Nikon Club Nederland. Dit zie ik bijna als een must voor de Nikon fotograaf


Wim Hoppenbrouwers fotografie (631 dagen geleden.)
Wim Hoppenbrouwers 3D al gecheckt Gents?dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?