Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Nieuws
Nikon introduceert de D3100 en 4 objectieven. De D3100 is een spiegelreflexcamera die de Nikon D3000 gaat vervangen en gebruikers die nog niet zoveel van fotografie weten gaat helpen met het maken van mooie foto's en films, want de nieuwe instap spiegelreflex van Nikon kan niet alleen fotograferen maar ook filmen.

Belangrijk nieuws voor liefhebbers van het merk Nikon, maar zeker ook voor mensen die nog niet zoveel van fotografie weten en toch een step-up overwegen richting een spiegelreflexcamera. Nikon introduceert namelijk een nieuwe spiegelreflexcamera die vol zit met snufjes waardoor echt iedereen mooie foto's kan maken. De nieuwe Nikon D3100 vervangt hiermee zijn kleine broertje, de Nikon D3000, die ook al vol zat met handige hulpjes, maar de D3100 gaat hierin wel een flink stuk verder.

Om te beginnen is de elektronica van de camera flink onder de loep genomen. De camera heeft een compleet nieuwe CMOS sensor gekregen met maar liefst 14,2 miljoen pixels terwijl Nikon claimt dat de gevoeligheid en de ruis bij hoge ISO waarden toch beter zijn dan die van de Nikon D3000, die een CCD sensor had van 10.2 miljoen pixels. De beeldverwerkende processor in de camera is totaal vernieuwd en veel sneller geworden. De D3100 heeft verder nog een live view beeldscherm zodat gebruikers de camera op verschillende manieren kunnen gebruiken en de camera is in staat in Full-HD te filmen, iets dat voorheen alleen kon bij camera's uit een hoger prijs segment. Omdat Nikon vaker gebruik maakte van Sony sensoren rees al snel het idee dat deze 14,2 megapixel sensor ook van Sony komt, temeer omdat bijvoorbeeld ook de NEX camera's van Sony van deze sensor gebruik maken. Het is dus een moderne sensor die geschikt is voor een snelle uitlezing zoals die nodig is bij full-HD filmen. Of het werkelijk om de Sony sensor gaat zal Nikon natuurlijk niet bevestigen, maar verschillende bronnen vermoeden dat het om eenzelfde type sensor gaat.Wat de Nikon D3100 uniek maakt is de manier waarop gebruikers geholpen worden om mooie foto's te maken. De zogenaamde assist modes in de camera zorgen ervoor dat de camera zeer gebruikersvriendelijk is, zelfs voor mensen die echt helemaal niets weten over fotografie. Nu had de D3000 al hele mooie hulp functies, maar de D3100 gaat daarin veel verder. Zo worden bij elke moeilijke instelling in de camera nu foto's getoond die duidelijk laten zien wat het effect is van die instelling. Wat gebeurt er met het water in een waterval als de sluitertijd langer wordt, en wat blijft er over van de scherpte als het donkerder wordt en u het diafragma verder open zet.

De filosofie achter de Nikon D3100 is dat mensen niet hoeven te weten wat een diafragma is of wat de sluitertijd nu precies doet. Mensen moeten weten wat het effect is als ze draaien aan een knop en vervolgens zien dat ze daardoor een mooie foto krijgen die precies zo geworden is als ze hem bedoeld hadden. Als mensen dat lukt, gaan ze zich vanzelf meer interesseren in de fotografie, en dan komen de begrippen als sluitertijd, diafragma en ISO waarden vanzelf wel eens naar boven drijven. Een goeie filosofie, dat blijkt wel uit de verkoopcijfers van de Nikon D3000 die de best verkopende digitale spiegelreflexcamera van het moment is binnen Europa.Voor mensen die wel weten wat de techniek nu precies inhoud, de camera is flink verbeterd t.o.v. het eerdere model. 11 autofocus punten zorgen voor een mooie en accurate scherpstelling terwijl een automatische scène herkenning zorgt dat de camera zichzelf telkens op de beste manier instelt voor het maken van mooie foto's. De AF-F mode (Fulltime Servo AF) zorgt ervoor dat de camera telkens een scherp beeld heeft van wat er voor de camera gebeurt, ook als de gebruiker niet op de ontspanknop drukt. Gezichtsherkenning ontbreekt ook al niet, de Nikon D3100 herkent in één foto maarliefst 35 verschillende gezichten tegelijkertijd en houdt qua scherpstelling en belichting rekening met het zo optimaal mogelijk in beeld brengen van de mensen die op de foto komen te staan.

De bruikbaarheid van een spiegelreflexcamera hangt natuurlijk van een paar belangrijke zaken af. Een van die dingen is de gebruikersinterface, die bij deze camera dus heel gemakkelijk is, maar een ander belangrijk punt is hoe goed de camera in de werkelijkheid presteert. De Nikon D3100 heeft wat dat betreft goeie kaarten in huis. Het ISO bereik van deze camera loopt van ISO 100 tot 3200, maar kan worden vergroot tot ISO 12800. De camera is inzetbaar als Full-HD videocamera met een lichtgevoeligheid die natuurlijk vele malen hoger ligt dan bij normale videocamera's het geval is omdat de sensor nu eenmaal een flink stuk groter is. Heeft u een paar filmpjes op de camera gezet, dan is het gemakkelijk om deze filmpjes meteen in de camera te monteren en als één film af te spelen. Hiervoor is geen aparte software vereist, maar wilt u toch liever achter de computer aan de slag met uw foto's en video's, dan kunt u terecht bij Nikon's vernieuwde versie van Nikon View NX 2.0.1, die naast foto's nu ook video ondersteunt. Uiteraard is de camera zelf ook voorzien van een HDMI uitgang waardoor u deze rechtstreeks op een televisie kunt aansluiten om naar de films die u gemaakt heeft te kijken.De Nikon D3100 is compatibel met alle objectieven met een ingebouwde motor voor het scherpstellen. Dit betekend dat de camera geschikt is voor alle moderne objactieven van Nikon, de zogenaamde Nikkor objectieven. Modern betekend dat op het objectief de aanduiding AF-S of AF-I moet staan (tenzij het een objectief van een ander merk dan Nikon betreft, dan moet er een andere aanduiding opstaan die aangeeft dat het objectief een ingebouwde scherpstelmotor heeft)

Zie hieronder ook het video interview met Frank Zuidweg, product specialist bij Nikon Nederland.Naast de prachtige camera die hierboven beschreven staat heeft Nikon ook nog een aantal objectieven geïntroduceerd die zowel voor professionele gebruikers als semi professionals zeer de moeite waard zijn.AF-S Nikkor 85mm f/1.4G
Dit nieuwe objectief is een vernieuwing van de huidige 85mm f/1.4 en is flink beter geworden. Een nieuwe Nano crystal coating zorgt voor veel betere prestaties wanneer er tegenlicht in de foto zit en de Silent Wave Motor (SWM) zorgt voor een zeer snelle en accurate scherpstelling. De nieuwe lens is dan ook niet alleen voor fotografen gemaakt, maar er is zeker ook aan cinematografen gedacht die Nikon of Lumiere camera's gebruiken om te filmen.

Het objectief is opgebouwd uit 10 elementen onderverdeeld in 9 groepen waarbij gebruik gemaakt is van Nano Crystal coating zodat flares en geestbeelden tot een minimum worden teruggebracht. Het objectief is uiteraard geschikt voor Full Frame camera's zoals de Nikon D700 en de D3, D3s of D3x en is zeker niet goedkoop. Met een verkoop adviesprijs van € 1649 euro is dit een vrij prijzig objectief, maar het is wel een objectief dat de standaard zal zetten in de toekomstige mode en portret fotografie.AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR
De Nikkor 24-120 is de nieuwe standaard lens voor fotografen die een all-round objectief willen op hun full-frame camera. Dit f/4.0 objectief is lekker lichtsterk maar ondertussen enorm scherp. De ingebouwde Silent Wave Motor zorgt ervoor dat dit objectief razendsnel kan scherpstellen zonder dat u hier iets van hoort, want de scherpstelling gebeurt fluisterstil.

Het objectief heeft zeker geen eenvoudig binnenwerk want maarliefst 17 lenselementen zitten verdeeld in 13 groepen ondergebracht in de behuizing van dit objectief. Twee van deze lenselementen zijn van ED glas gemaakt en Nano Crystal coating is gebruikt om te zorgen dat dit objectief nauwelijks last heeft van flairs en geestbeelden.

het afgeronde diafragma dat bestaat uit 9 bladen zorgt ervoor dat het bokeh van dit objectief zeer zacht is. Nikon claimt zelfs dat het zo zacht is dat het misschien wel het beste objectief ooit is als het gaat om het bokeh (Bokeh = onscherpte achter het onderwerp).AF-S 28-300mm f/3.5 tot 5.6G ED VR
Aan liefhebbers van veel bereik is ook gedacht, maar dan nu vanuit het oogpunt van de full-frame fotograaf. Nikon heeft met het nieuwe AF-S 28-300mm f/3.5 tot 5.6G ED VR objectief rekening gehouden met wat fotografen met DX camera graag willen hebben, een 18-200mm objectief dat gewoon overal bruikbaar is. Omdat dit een DX objectief is, moest Nikon een nieuw ontwerp maken voor gebruikers van FX (fullframe) camera's, en dat is het 28-300mm objectief geworden.

De gedachte achter het ontwerp van dit objectief is dat de fotograaf klaar moet zijn voor alles. Of een onderwerp zich nu dichtbij bevind of juist heel erg ver weg, U moet als fotograaf ten alle tijden kunnen reageren op de actie die er zich voor de camera voordoet. Vandaar dus dit objectief dat vooral ook bijzonder is omdat er een VR=II systeem in gebruikt wordt. VR-II is het nieuwste beeldstabilisatie systeem dat zo goed is dat het tot 3 stops compensatie biedt als het gaat om bewegingen van de gebruiker.

Simpel is het objectief zeker niet. Maar liefst 19 lens elementen zijn onderverdeelt in 14 groepen en twee van deze lens elementen zijn gemaakt van speciaal ED glas (Extra Low Dispersion). Een speciale Silent Wave Motor zorgt voor de snelle en stille scherpstelling terwijl u als gebruiker de scherpstelling ten allen tijden mag overnemen.AF-S DX Nikkor 55-300mm f/4.5 tot 5.6G ED VR
Als laatste objectief tovert Nikon nog een leuk cadeautje voor fotografen met een kleinere sensor uit de hoed. Dit DX objectief lijkt qua specificaties erg op het immens populaire 55-200mm VR objectief dat Nikon al tijden zeer goed weet te verkopen, maar nu is het bereik verder uitgebreid tot maar liefst 300mm, en dat is 100mm verder dan het oude objectief dat overigens gewoon in de handel blijft.

Dit objectief is zoals de DX benaming al aangeeft alleen geschikt voor camera's die niet beschikken over een full-frame sensor, zoals de net aangekondigde Nikon D3100 en vele andere camera's die Nikon al in omloop heeft.

Het objectief is opgebouwd uit 17 elementen die zijn onderverdeeld in 11 groepen en heeft een vergelijkbaar brandpuntsequivalent van 82.5 tot 450mm als je het objectief vergelijkt met een objectief dat op een FX camera geplaatst is. Uiteraard is ook dit objectief uitgerust met een ingebouwde scherpstelmotor waardoor ook camera's zonder deze motor in de body, zoals de D3100, dit objectief prima kunnen gebruiken.

Dit objectief zal op de markt komen voor een adviesprijs van € 429,00 wat zal betekenen dat u dit objectief in de winkels zal kunnen vinden voor minder dan 400 Euro.

Altijd het laatste nieuws van Spiegelreflexmagazine.nl ontvangen? Volg ons dan op Twitter.


Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
RCG-Foto (2675 dagen geleden.)
De D3000 kort geleden verkocht om een D5000 te kopen vanwege o.a. cmossensor en filmfunctie.Nu bied de D3100 zelfs nog meer als de D5000.Ik weet wel dat je ontwikkeling niet tegenhoud,maar toch.

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 4 + 0 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Laatste Nieuws
♦ Nieuw bestandsformaat zou binnenkort wel eens JPG kunnen vervangen.
♦ Redged statieven op de Photokina 2014
♦ Benro System Go statieven op de Photokina 2014
♦ Benro Video statieven op de Photokina 2014
♦ Beschermende filters van VU filters op de Photokina 2014
♦  introductie op de Photokina 2014
♦ Perfectly Clear, de één knop oplossing voor portret fotografen
♦ IC12 LED Lightcube flitser en videolamp in één, en nog portable ook
♦ Profoto Nikon B1 TTL controller
♦ Xelfie remote control voor smartphones en dSLR camera's
Zie ook . . .
♦ Profoto Nikon B1 TTL controller
♦ Nikon lanceerd de Df, een dSLR voor pure fotografie
♦ De Nieuwe Nikon D7100
♦ Nikon introduceert de D5200, 24,1 megapixels dSLR
♦ Interview met Nikon over de huidige Pro line-up
♦ Nikon Coolpix S01 misschien wel de kleinste camera ter wereld?
♦ Nikon Coolpix S800c, Bestemming bereikt
♦ Nikon introduceert de Nikon 1 J2
♦ Nikon Message Centre 2 versie 2.1.0
♦ Nikon introduceert de Nikon D800 en D800ENieuws TOP 10
Nieuws Archief
December 2014,   Oktober 2014,   September 2014,   Juli 2014,   Maart 2014,   November 2013,   Augustus 2013,   Juli 2013,   Juni 2013,   Maart 2013,   Februari 2013,   Januari 2013,   November 2012,   September 2012,   Augustus 2012,   Juni 2012,   Mei 2012,   April 2012,   Maart 2012,   Februari 2012,   Januari 2012,   November 2011,   Oktober 2011,   September 2011,   Augustus 2011,   Juli 2011,   Juni 2011,   Mei 2011,   April 2011,   Februari 2011,   Januari 2011,   December 2010,   November 2010,   Oktober 2010,   September 2010,   Augustus 2010,   Juli 2010,   Juni 2010,   Mei 2010,   April 2010,   Maart 2010,   Februari 2010,   Januari 2010,   December 2009,   November 2009,   Oktober 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juli 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   April 2009,   Maart 2009,   Februari 2009,   Januari 2009,   December 2008,   November 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Juni 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   December 2007,   November 2007,   Oktober 2007,   September 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   Mei 2007,   April 2007,   Maart 2007,   Februari 2007,   Januari 2007,   December 2006,   November 2006,   Oktober 2006,   September 2006,   Augustus 2006,   Juli 2006,   Juni 2006,   Mei 2006,   April 2006,   Maart 2006,  Reacties op artikelen
Karel Weijland (46 dagen geleden.)
Geachte lezer,Vraag, mogelijk heeft u een oplossing. Mijn probleem met de Canon 7D, (1e type) j.l, Hardloopwedstrijd gefotografeerd, alles te bekijken op de Camera, thuis de kaart uitgelezen op de laptop, en tot mijn verbazing zijn er foto's gedeeltelijk of helemaal afgedekt door een kleurvlak, hetzij Rood,Blauw,Roze,enz. Alles is in RAW gefotografeerd in de High Speed stand (TV) ISO:800, Sluitertijd 1/1000. De kaart SanDisk Extreem PRO 32GB, 160 MB/s.Kaart geeft error in Camera en Reader. Help


Frank (320 dagen geleden.)
zo dus: http://erooups.com/img/img2/20090819/erotic/12/alison_ angel_10.jpg


Frank Teelen (420 dagen geleden.)
jammer dat hij hier wat donkerder is


Frank Teelen (424 dagen geleden.)
HDR???


Frank Teelen (424 dagen geleden.)
HDR???


Dominic van Corstanje (457 dagen geleden.)
Ik heb een foto gemaakt met mijn sony a55 dslr met sluiter 1/4000 iso 3200 en f20 in fine formaat. Als ik deze op mijn camera bekijk is er niets aan de hand, maar als ik hem op mijn computer zet, dan zie ik ineens maar 1 streep van heel de foto en de rest van de foto is wit. Dit is een best belangrijke foto, hoe krijg ik dit goed?


Adam (481 dagen geleden.)
van mijn Dimage z1 Konica Minolta camera is de flitter defect, kan het gerepareerd worden.


Bob Richelle (536 dagen geleden.)
O.K. stuff, erg handig voor uitleg bij studiofoto's


foto Klaas (564 dagen geleden.)
Heb naast de Nikon D200 en de S9900 nu ook de D700. Ben zeer tevreden over het gebruikers gemak. Ben verder lid geworden van de Nikon Club Nederland. Dit zie ik bijna als een must voor de Nikon fotograaf


Wim Hoppenbrouwers fotografie (595 dagen geleden.)
Wim Hoppenbrouwers 3D al gecheckt Gents?dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?