Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Lezersfoto's
Al een paar keer heb ik foto's van onze lezers beoordeeld, en ik ben van plan dat nog geregeld te gaan doen, maar het is natuurlijk niet eerlijk als ik jullie foto's beoordeel zonder daar tegenover te stellen dat jullie mijn eigen foto mogen beoordelen. Om die reden hierbij mijn herfstfoto die ik even heb gemaakt tijdens het testen van de Pentax K-x spiegelreflexcamera.

Om deze foto te maken ben ik vanaf de parkeerplaats van het Larserbos (Lelystad nabij het vliegveld) het bos in gelopen. Vrijwel direct als ik een bos in loop, ga ik van het pad af omdat ik een hekel heb aan keurige paden. Als ik paddenstoelen wil fotograferen, wil ik niet die kapotgemaakte paddenstoelen tegenkomen waar alle honden, kinderen en andere wandelaars al langs zijn gekomen, maar wil ik juist mooie exemplaren vinden die nog niet zijn aangetast door invloeden van buitenaf. Meestal hoef je hiervoor maar 5 meter van het pad af om te scoren, want overal waar dood hout ligt vind je mooie paddenstoelen.


Foto: Brian Dragtstra

Mijn foto uitrusting is voor deze foto erg eenvoudig gehouden. Ik heb een leen camera gebruikt van Pentax, de K-x en daarop had ik alleen de standaard kitlens van 18 tot 55mm. Verder had ik een klein statief bij me waarmee ik lekker laag bij de grond kan komen, en een zaklampje van € 1,95 bij de benzinepomp.

De werkwijze voor deze foto was als volgt:
Ik heb de camera ingesteld op diafragma voorkeuze (A stand) en daarbij diafragma f/16 gekozen. Het objectief stond ingesteld op 55mm en het scherpstellen heb ik met de hand gedaan in de Live-view mode. De sluitertijd werd door de camera berekend op 20 seconden, het statief was dus echt een must. Om trillingen te voorkomen het ik de ontspanner vertraging ingesteld op 2 seconden, zodat ik kon afdrukken en daarna de camera kon loslaten voor de foto gemaakt werd. Met een klein zaklampje heb ik vervolgens de paddenstoel en zijn schitterende voorgrond een beetje belicht waardoor de achtergrond in verhouding juist wat donkerder is geworden.

Bij het beoordelen van de foto kwam ik er achter dat er een klein vuiltje op de paddenstoel lag, dit heb ik er voorzichtig met een stukje blad vanaf gehaald en ook in de voorgrond zat een sprietje in de weg die ik heb weggeknipt met een nagelschaartje. De tweede foto leverde bovenstaand resultaat op.

In een betere situatie zou ik natuurlijk gebruik hebben gemaakt van een macro objectief, een iets zwaarder statief en een draadontspanner, maar ook zonder deze accessoires lukt het prima om dit soort foto's te nemen. De belangrijkste tip is om na het nemen van de foto nog even op het scherm terug te kijken of alles wel mooi op de foto staat. Dan zie je vanzelf kleine problemen zoals takjes, sprietjes, vuiltjes enz..

Voor de duidelijkheid, deze foto komt zo uit de camera, is niet anders bewerkt dan een klein randje weghalen (croppen) en is gemaakt in JPG met een handmatige witbalans.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelReacties van anderen
Ron Eman (2795 dagen geleden.)
Foto heeft me over de streep getrokken om het plan om de K-x aan te schaffen!

Berend Eissens (2887 dagen geleden.)
Of hier sprake is van tegenspraak betwijfel ik.De naam maglite word al snel gebruikt als bewoording voor een kleine zaklamp.Mensen zeggen ook vaak dat ze Luxafles gaan kopen als ze gewoon jaloezieën bedoelen.Hierbij is dus het merk Luxaflex ongewild gekoppeld aan jaloezieën.En een vlekje wegwerken,of je het nu gelijk doet of achteraf met photoshop.We werken allemaal wel eens een vlekje weg met of zonder genever toch?En de burgens van de MacDonald's zien er op de foto's ook beter uit achteraf.

Maurice (2887 dagen geleden.)
Je spreekt jezelf wel een beetje tegen ... een maglite van 1,95 bij de benzinepomp?! On-topic: Ik vind het wel erg gemaakt om vuiltje van je onderwerp af te vegen en sprietjes weg te knippen. Fotografeer de natuur gewoon zoals zij is.

Brian: (2975 dagen geleden.)
@Martijn van den Heuvel | Ik ben niet zo'n bewerker, ik heb liever dat de foto goed uit de camera komt. Dus meer licht op de voorgrond en daardoor een minder zichtbare achtergrond. Daar hou ik meer van.

Brian: (2975 dagen geleden.)
@William Keurhorst | Geen led lampje hoor, gewoon een klein zaklampje van maglite... @Pim | De blauwe zweem is inderdaad een aandachtspunt, zeker in het deel waar geen licht op gevallen is. Ik zal eens een kleurenfilter proberen te gebruiken op mijn zaklampje.

Martijn van den heuvel (2975 dagen geleden.)
Ik vind hem mooi,alleen de achtergrond eerlijk gezegt niet. Verder heb ik er niets op aan te merken,gewoon een mooie scherpe foto! Mischien de achtergrond vervagen met een gaussiaans filter ofzo?

Pim (2976 dagen geleden.)
Persoonlijk vind ik het licht van het zaklampje wat minder goed werken de foto krijgt een beetje blauwe gloed,achtergrond en bij de bruine punten in het mos.Dat samen met dat er bijna geen schaduw in zit en het redelijk hoge contrast, vind ik de foto een heel erg studio effect krijgen, wat denk ik meestal niet het uitgangs punt is van een natuur foto. verder een mooie foto, mooi stand punt en schrerptediepte werkt voor mij ook lekker.

William Keurhorst (2976 dagen geleden.)
1 zin was nie goed geschreven.. er moet staan: want nou zie je de werkelijke KLEUR niet zo meer..

William Keurhorst (2976 dagen geleden.)
mooie en een scherpe foto!! dat is een goeie tip om met een zaklampje er op te schijnen, alleen 1 aandachtspuntje: de kleur van de sporen (links bovenin) die veranderen wel van kleur, dat vind ik persoonlijk wat minder mooi.. want nou zie je de werkelijke niet zo meer!! er is als ik het zo bekijk, met een led lampje erop geschenen..

Wim Lievaart (2983 dagen geleden.)
Paddestoel komt mooi los van de achtergrond. Een leuke tip van dat zaklampje; je krijgt zo een mooie belichting.

Peter Busser (2985 dagen geleden.)
De volle kleuren op de voorgrond en de bijna oplichtende paddestoel contrasteren fraai met de achtergrond. Ik vind het 'dag & nacht op hetzelfde moment' sfeertje fraai. Het stuk schors (denk ik) links midden leidt wel wat af van het hoofdonderwerp.

Berend Eissens (2985 dagen geleden.)
Ik vind hem perfect zo

David (2985 dagen geleden.)
Heel erg mooi maar van mij mag de achtergrond wel iets lichter zijn.

Simone Broers (2986 dagen geleden.)
U mag terecht kritiek leveren :)

Uw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 0 + 2 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Lezersfoto's
♦ Lezersfoto: Metaal
♦ Foto uitdaging, maak een zelfportret
♦ Herfstfoto van onze hoofdredacteur nader bekeken: Brian Dragtstra
♦ Herfstfoto's van onze lezers nader bekeken: Peter Busser
♦ Herfstfoto´s van onze lezers nader bekeken: William Keurhorst
♦ Proef met lezersfoto's een groot succes
♦ Herfstfoto's van onze lezers nader bekeken: Has van Cuijk
♦ Uw meningen, verhalen en foto's voor artikelen op deze website
Zie ook . . .
♦ Herfstfoto van onze hoofdredacteur nader bekeken: Brian Dragtstra
♦ Herfstfoto's van onze lezers nader bekeken: Peter Busser
♦ Herfstfoto´s van onze lezers nader bekeken: William Keurhorst
♦ Proef met lezersfoto's een groot succes
♦ Herfstfoto's van onze lezers nader bekeken: Has van Cuijk
♦ Uw meningen, verhalen en foto's voor artikelen op deze website
Archief
Augustus 2010,   Maart 2010,   November 2009,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?