Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Gadgets
Al een paar keer heb ik foto's van onze lezers beoordeeld, en ik ben van plan dat nog geregeld te gaan doen, maar het is natuurlijk niet eerlijk als ik jullie foto's beoordeel zonder daar tegenover te stellen dat jullie mijn eigen foto mogen beoordelen. Om die reden hierbij mijn herfstfoto die ik even heb gemaakt tijdens het testen van de Pentax K-x spiegelreflexcamera.

Om deze foto te maken ben ik vanaf de parkeerplaats van het Larserbos (Lelystad nabij het vliegveld) het bos in gelopen. Vrijwel direct als ik een bos in loop, ga ik van het pad af omdat ik een hekel heb aan keurige paden. Als ik paddenstoelen wil fotograferen, wil ik niet die kapotgemaakte paddenstoelen tegenkomen waar alle honden, kinderen en andere wandelaars al langs zijn gekomen, maar wil ik juist mooie exemplaren vinden die nog niet zijn aangetast door invloeden van buitenaf. Meestal hoef je hiervoor maar 5 meter van het pad af om te scoren, want overal waar dood hout ligt vind je mooie paddenstoelen.


Foto: Brian Dragtstra

Mijn foto uitrusting is voor deze foto erg eenvoudig gehouden. Ik heb een leen camera gebruikt van Pentax, de K-x en daarop had ik alleen de standaard kitlens van 18 tot 55mm. Verder had ik een klein statief bij me waarmee ik lekker laag bij de grond kan komen, en een zaklampje van € 1,95 bij de benzinepomp.

De werkwijze voor deze foto was als volgt:
Ik heb de camera ingesteld op diafragma voorkeuze (A stand) en daarbij diafragma f/16 gekozen. Het objectief stond ingesteld op 55mm en het scherpstellen heb ik met de hand gedaan in de Live-view mode. De sluitertijd werd door de camera berekend op 20 seconden, het statief was dus echt een must. Om trillingen te voorkomen het ik de ontspanner vertraging ingesteld op 2 seconden, zodat ik kon afdrukken en daarna de camera kon loslaten voor de foto gemaakt werd. Met een klein zaklampje heb ik vervolgens de paddenstoel en zijn schitterende voorgrond een beetje belicht waardoor de achtergrond in verhouding juist wat donkerder is geworden.

Bij het beoordelen van de foto kwam ik er achter dat er een klein vuiltje op de paddenstoel lag, dit heb ik er voorzichtig met een stukje blad vanaf gehaald en ook in de voorgrond zat een sprietje in de weg die ik heb weggeknipt met een nagelschaartje. De tweede foto leverde bovenstaand resultaat op.

In een betere situatie zou ik natuurlijk gebruik hebben gemaakt van een macro objectief, een iets zwaarder statief en een draadontspanner, maar ook zonder deze accessoires lukt het prima om dit soort foto's te nemen. De belangrijkste tip is om na het nemen van de foto nog even op het scherm terug te kijken of alles wel mooi op de foto staat. Dan zie je vanzelf kleine problemen zoals takjes, sprietjes, vuiltjes enz..

Voor de duidelijkheid, deze foto komt zo uit de camera, is niet anders bewerkt dan een klein randje weghalen (croppen) en is gemaakt in JPG met een handmatige witbalans.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelUw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 6 + 9 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Gadget nieuws
♦ Nieuwe boeken van Easy Computing in de reeks "Digitale Fotografie"
♦ Fotolijstje met ingebouwde printer
♦ 2e monitor voor onderweg
♦ Joby versterkt de Gorillapod lijn met de Gorillapod Focus
♦ TTL gestuurde macroflitser van Metz, Mecablitz 15 MS-1 digital
♦ SLR Polsband van Op/Tech USA
♦ Nieuwe tassen van Lowe Pro voor de enthousiaste fotograaf
♦ Onderwater camera / telefoon / televisie
♦ 3 nieuwe Eye-Fi geheugenkaarten voor foto's over WiFi netwerken
♦ Alarmklok met stemopname functie en fotolijstje
Zie ook . . .
Gadgets Archief
April 2009,   Januari 2009,   Oktober 2008,   September 2008,   Juni 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   November 2007,   November 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?