Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Gadgets
In onze reeks besprekingen van Herfst foto's door onze lezers, bekijken we deze keer een foto van Peter Busser. Het betreft dit keer een staande foto waarop slechts één paddenstoel te zien is waarop een klein vliegje zit. In de foto was de EXIF informatie nog aanwezig, dus we konden deze net als de vorige foto wat beter bekijken.

Bij de foto stond de volgende vermelding:
19 september, Westbroek, bij Utrecht. Op een zomers warme septemberdag wilde ik letterlijk en figuurlijk naar buiten. Groen om me heen en de drukte van alledag vergeten. Ik ben alleen vertrokken naar Westbroek om daar een stuk te wandelen. Met de camera in de hand schoot het wandelen niet op, maar het plezier in de fotografie kreeg alle ruimte. Toen ik met wat varens en laaggroeiend groen bezig was, zag ik een paddestoel met een klein insectje erop. In de wetenschap dat wasmachines licht werk maken, heb ik mijn knieen besmeurd met modder tijdens het laag-bij-de-grond werken om er een foto van te maken. Ik had geen statief bij me, dus was gedwongen om uit de hand te werken. Dit resulteerde uiteindelijk in deze plaat.

In eerste instantie vond ik de foto niet eens zo bijzonder. Pas bij 'weerzien' na enige tijd begon ik de foto te waarderen. Persoonlijk zou ik graag net wat meer scherptediepte hebben gehad. Aan de andere kant ben ik erg blij met 'verzachtende' effect dat een geringe scherptediepte heeft op de foto als geheel. De toch wat drukke achtergrond wordt daardoor veel minder opdringerig en laat ruimte aan de paddenstoel.

Mede door deze overwegingen, ben ik benieuwd wat jullie mening is over deze foto. En welke tips zijn te geven om deze plaat (ook zonder statief) kwalitatief te verbeteren.


Foto: Peter BusserDe EXIF informatie uit de foto gaf ons de volgende informatie:
  • Belichtingstijd 1/80 seconde
  • Diafragma f/2.8
  • Brandpuntsafstand 50mm
  • ISO Waarde 100 ISO

Peter Busser vertelde in zijn tekst al dat de foto uit de hand gemaakt is en dat hij geen statief bij zich had. In de commentaren van Brian Dragtstra en Annet Beumer is daar ook rekening mee gehouden.

Reactie van Brian Dragtstra op deze foto
Om te beginnen vind ik dit een hele mooie, rustige foto. De scherptediepte is zeer beperkt, maar dat kon ook bijna niet anders gezien de beschrijving van Peter Busser. Wat een beetje jammer is, is dat de paddenstoel schuin naar voren komt. Hierdoor is het kapje van de paddenstoel mooi scherp, evenals het vliegje, maar de steel daaronder trekt al meteen onscherp weg. Dit zou op zichzelf niet zo storend zijn geweest, maar onder de paddenstoel is nu ook een deel blad scherp en daarop ligt wat rotzooi. In de ideale omstandigheid was de fotograaf zo gaan staan of zitten dat de camera loodrecht ten opzichte van de paddenstoel had gestaan. Dan was de scherptediepte beperkt gebleven tot alleen de paddenstoel en het vliegje, en was de rest van de foto onscherp gebleven. In de praktijk was dit bijna zeker niet uit te voeren omdat het vliegje dan absoluut zou zijn weggevlogen. Er zijn natuurlijk nog wel mogelijkheden in de nabewerking om de storende vuiltjes op het blad weg te poetsen.

Al met al vind ik dit een hele mooie foto waarvan ik het jammer vind dat deze site hem maar beperkt (klein) laat zien. Goed gezien.

Reactie van Annet Beumer op deze foto
Het is jammer dat de steel niet scherp is door het gebrek aan scherptediepte. Misschien als de fotograaf een iets meer geknepen diafragma had gebruikt, zoals f/4 of misschien zelfs f/5.6, de scherptediepte wat groter was geweest en de steel dan wel scherp geweest was. Nu mist de spanning een klein beetje. Ik las dat de foto uit de hand genomen is, en dan is beweging natuurlijk een probleem, maar een Alpha 700, waar deze foto mee gemaakt is, kan in zo'n geval best op ISO 400 gezet worden.

Het vliegje is wel een heel mooi detail in deze foto, maar nu is het wel een heel klein detail en mogelijk dat het beter zichtbaar was geweest als de paddenstoel dichterbij gehaald zou zijn (meer close-up)

Ik vind het contrast qua kleuren wel echt heel erg mooi. Prachtig die bruine paddenstoel tegen de groene achtergrond.

We hebben al aardig wat reacties ontvangen, maar we kunnen er natuurlijk altijd meer gebruiken. Heeft u mooie herftsfoto's en zit daar een leuk (klein) verhaal bij? Stuur deze dan op naar herfst(@)dslr.nl. Uiteraard moet u de haakjes rondom het @ teken even verwijderen.

Volgende keer bespreken wij de foto die wij per email ontvingen van Ben Abeln

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelUw reactie

* Name
* Email
* Mijn reactie
Max. 500 tekens.

* Ik ga akkoord met de voorwaarden

Controle sommetje: 0 + 4 =


Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Gadget nieuws
♦ Nieuwe boeken van Easy Computing in de reeks "Digitale Fotografie"
♦ Fotolijstje met ingebouwde printer
♦ 2e monitor voor onderweg
♦ Joby versterkt de Gorillapod lijn met de Gorillapod Focus
♦ TTL gestuurde macroflitser van Metz, Mecablitz 15 MS-1 digital
♦ SLR Polsband van Op/Tech USA
♦ Nieuwe tassen van Lowe Pro voor de enthousiaste fotograaf
♦ Onderwater camera / telefoon / televisie
♦ 3 nieuwe Eye-Fi geheugenkaarten voor foto's over WiFi netwerken
♦ Alarmklok met stemopname functie en fotolijstje
Zie ook . . .
Gadgets Archief
April 2009,   Januari 2009,   Oktober 2008,   September 2008,   Juni 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Februari 2008,   Januari 2008,   November 2007,   November 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?