Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Column
Fabrikanten van apparatuur raden mensen altijd aan te werken met de laatste software, maar is dit wel altijd zo slim om te doen. Is het af en toe niet slimmer om niet meteen te kiezen voor de meest recente versie van een software pakket? In dit artikel vind u een paar tips om u te helpen bij die keuze.

Meerdere soorten software
Wanneer u kijkt naar de software die u gebruikt, is het altijd verstandig om te denken aan de workflow die u gebruikt om met uw apparatuur te werken. Deze workflow is namelijk bepalend voor de mate van belangrijkheid om een software update uit te voeren. Laten we eens kijken naar de typische workflow van een fotograaf:

 • De camera
  De camera wordt als allereerste onderdeel in de workflow gebruikt. Hiermee maakt u uw foto's, dus dit onderdeel staat helemaal bovenaan in de lijst van apparatuur waarop u uw software dient te verversen.

  Als we het hebben over software bij een camera praten we natuurlijk over de firmware. Firmware is de software in de camera die bepalend is voor de werking van het apparaat. Dit zorgt er eenvoudig gezegd voor dat u een menu te zien krijgt als u op de menu knop van uw camera drukt.
 • De import en bewerking van de beelden
  Op uw computer gebruikt u software om uw beelden te importeren in de computer en om de foto's te bewerken. Deze software is soms van de fabrikant van de camera (de meegeleverde software) en soms van externe partijen, zoals bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Google Picasa.

  Deze software staat op de tweede plaats in uw workflow en is daarmee ook erg belangrijk om up-to-date te houden. Het werken met de nieuwste versies zorgt ervoor dat eventuele fouten in de software door de fabrikant hersteld kunnen worden en dat u altijd de grootst mogelijke compatibiliteit heeft met bestanden die van de nieuwste camera's komen.
 • Het operating systeem van uw computer
  Deze software staat gek genoeg bij een hoop mensen helemaal bovenaan in de lijst van belangrijkheid, maar staat onderaan in de workflow van een fotograaf.

  Het bijwerken van het operating systeem van uw computer kan zeer grote gevolgen hebben voor de software die u hierop gebruikt. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat belangrijke software, zoals de programma's waarmee u de beelden van uw camera importeert naar uw computer, niet meer werken totdat er een update voor deze programma's beschikbaar is.

Met name het Apple operating systeem heeft hier er veel last van. In het verleden ging er bij de overstap van Leopard naar Snow Leopard, en later bij de overgang naar Lion al een heleboel mis. Met name bij die laatste overgang traden er heel erg veel problemen op omdat een heleboel software niet meer wilde werken zonder Rosetta, een hulpprogramma van Apple dat eigenlijk bedoeld was voor de migratie tussen G en Intel processoren.

Op dit moment staan veel fotografen voor de keuze om OS X Lion op te waarderen naar OS X Mountain Lion. Ook bij deze upgrade van het operating systeem kunt u als fotograaf weer problemen verwachten! Veel software van grote softwarehuizen zoals Adobe en Coral is meteen al geschikt voor het nieuwe operating systeem, maar juist belangrijke software van bijvoorbeeld Canon en Nikon is dat niet meteen. Heeft u deze software in uw workflow staan en bent u hiervan als fotograaf afhankelijk, controleer dan altijd eerst bij de makers van alle software in uw workflow of hun software al geschikt is voor het laatste operating systeem. Pas dan is het verstandig om over te gaan naar een nieuw besturingssysteem.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelDoorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Columns
♦ Steve McCurry schiet Pirelli kalender 2013
♦ Altijd met de laatste software werken?
♦ Het regent WiFi camera's
♦ 1 Minuut foto tips van Brian Dragtstra
♦ High Speed video door Tom Guilmette
♦ Wel of geen foto's van Ruben?
♦ 3D fotografie komt snel dichterbij
♦ Strobist-info - Een nieuwe website over Strobist fotografie
♦ Fijne kerst
♦ Ministers hebben geen verstand..... van fotografie.
Zie ook . . .
♦ Altijd met de laatste software werken?
♦ Voor niets gaat de zon op (en u krijgt nog software ook)
♦ Persberichten en producten
Column Archief
December 2012,   September 2012,   Augustus 2012,   Juli 2011,   Juni 2010,   Februari 2010,   Januari 2010,   December 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   Maart 2009,   Februari 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Juni 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Januari 2008,   December 2007,   Oktober 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   April 2007,   Maart 2007,   Februari 2007,   December 2006,   November 2006,   Oktober 2006,   September 2006,   Augustus 2006,   Juli 2006,   Juni 2006,   Mei 2006,   April 2006,   Maart 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?