Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Column

Ministers hebben geen verstand..... van fotografie.

Update : 2009-12-13 23:10  vanwege boze emails naar info@dslr.nl
Gepost : 2009-12-13 02:13
Het gebeurd maar zelden dat we hier op spiegelreflexmagazine ons bemoeien met de politiek, maar in deze column kon ik het niet laten om toch even te reageren op een persbericht van het ministerie van Binnenlandse zaken waaruit duidelijk blijkt dat de betrokken politici niet zoveel verstand hebben van fotografie.

Komende jaarwisseling worden burgers die zien dat er vandalisme gepleegd wordt opgeroepen om hiervan foto's te maken en deze foto's ter beschikking van de politie te stellen zodat de daders kunnen worden opgepakt en berecht. Wat een nobel streven.

Waarom ik me hier zo aan stoor is dat de betrokken politici duidelijk geen verstand hebben van fotografie. De gemiddelde feestganger tijdens de jaarwisseling heeft GEEN camera bij zich, of het moet gaan om de camera die ingebouwd zit in de GSM telefoon. Nu ben ik zelf momenteel in het gelukkige bezit van een van de topmodellen van deze telefoons die er momenteel te krijgen zijn en die camera doet het inderdaad verschrikkelijk goed... maar let wel, dat is dus OVERDAG.

Wanneer het een klein beetje donker wordt laten de sensoren van camera telefoons niet veel meer zien dan hele mooie ruis pixels. Zoveel ruis zelfs dat personen echt niet meer herkenbaar zijn als personen. Met andere woorden, deze foto's zijn totaal onbruikbaar.

Maar laten we het idee nu eens van de andere kant bekijken. Stel u bent vandaal en u bent lekker bezig een tramhokje te slopen met een baksteen en een lawinepijl. Met een klein beetje werkende hersennen in uw hoofd zou u dit soort vandalisme niet uitvoeren, dus we mogen stellen dat u niet in het bezit bent van een goed werkende inhoud in uw hoofd. Dit type mensen leeft 's nachts het beste op alcohol en drugs om de geest wakker te houden, waardoor er nog minder relativeringsvermogen kan worden verwacht.

Maar goed, laten we niet doordraven, u bent dus bezig met het slopen van dat bushokje en terwijl u dit doet ziet u een brave burger die foto's van u maakt met zijn cameratelefoon. U bedenkt zich ineens de oproep van postbus 51 en het journaal (huh, keek u daar dan naar?) dus u bedenkt zich geen moment en u slaat die camera uit de handen van die vervelende voorbijganger. Nog een paar trappen op het lensje en u bent er zeker van dat niemand u ooit nog kan herkennen. Ach, en die lawinepijl moest toch nog de lucht in, die kan best een cameratelefoon meenemen... Toch?

Stel dat deze telefoon wordt teruggevonden, en stel dat deze telefoon nog foto's bevat van de dader van dit buitensporige geweld waarbij u diverse botbreuken, kneuzingen en hechtingen opliep. Denkt u dan echt dat deze foto's iets bruikbaars opleveren? Denk u echt dat de daders kunnen worden herkend door alle ruis heen? geloof het maar niet. U heeft het allemaal voor niets gedaan.

UPDATE:
De eerste reacties op dit artikel zijn per email al ontvangen:

Men vind dat we dit niet hadden mogen schrijven.
"Deze website is in een klap waardeloos geworden"; schrijft ene Onno. Door dit artikel zouden wij oproepen om maar niks te doen aan zinloos geweld.

Om te beginnen, als columnist mag ik een mening hebben die compleet niet strookt met de gedachten van deze website, al zou dat mogelijk wel mijn laatste column zijn voor dSLR.nl. Verder heb ik toch echt nergens opgeroepen om vooral niks te doen. Doe juist wel wat, maar wees dan niet zo dom om dit te doen met een tot fototoestel vermomde telefoon, want die levert geen bruikbaar materiaal op.

Hou zo'n raddraaier aan, bel vooral de politie en als het kan zorg dan dat het bushokje heel blijft, daar hebben we als maatschappij wat aan. Niet aan zinloze foto's die laten zien hoeveel ruis de Nokia N97 heeft, of de Apple iPhone 3GS.

En wat jammer dat reacties niet gewoon onder columns gezet kunnen worden, misschien een tipje voor de makers van deze website?

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikelDoorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken

Laatste Columns
♦ Steve McCurry schiet Pirelli kalender 2013
♦ Altijd met de laatste software werken?
♦ Het regent WiFi camera's
♦ 1 Minuut foto tips van Brian Dragtstra
♦ High Speed video door Tom Guilmette
♦ Wel of geen foto's van Ruben?
♦ 3D fotografie komt snel dichterbij
♦ Strobist-info - Een nieuwe website over Strobist fotografie
♦ Fijne kerst
♦ Ministers hebben geen verstand..... van fotografie.
Zie ook . . .
♦ Het regent WiFi camera's
♦ Ministers hebben geen verstand..... van fotografie.
♦ De verwachtingen voor 2008
♦ Burgerjournalisten de doodsteek voor de fotograaf?
Column Archief
December 2012,   September 2012,   Augustus 2012,   Juli 2011,   Juni 2010,   Februari 2010,   Januari 2010,   December 2009,   September 2009,   Augustus 2009,   Juni 2009,   Mei 2009,   Maart 2009,   Februari 2009,   Januari 2009,   December 2008,   Oktober 2008,   September 2008,   Augustus 2008,   Juli 2008,   Juni 2008,   Mei 2008,   April 2008,   Maart 2008,   Januari 2008,   December 2007,   Oktober 2007,   Augustus 2007,   Juli 2007,   Juni 2007,   April 2007,   Maart 2007,   Februari 2007,   December 2006,   November 2006,   Oktober 2006,   September 2006,   Augustus 2006,   Juli 2006,   Juni 2006,   Mei 2006,   April 2006,   Maart 2006,  
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?